Начало Общество Предвижда се удължаване на срока за предаване на скрап от граждани

Предвижда се удължаване на срока за предаване на скрап от граждани

41
0
СПОДЕЛИ
Реклама
koli-skrap
Вчера парламентарната комисия по околната среда и водите е подкрепила на първо четене искането на бизнеса да бъде удължен срокът, в който физически лица ще могат да предават скрап.
Предвижда се срокът за граждани, които предават скрап да се удължи до края на 2015 г., информира  БТА.

От началото на тази седмица, съгласно действащия нов закон, е забранено физическите лица да предават метални отпадъци срещу заплащане. Според изискванията това трябва да става на общински площадки – безвъзмездно.

До края на 2015 г. общините трябва да осигурят площадки за предаване на металните отпадъци от бита.

От ГЕРБ са заявили, че на второ четене ще подкрепят законопроект само, ако срокът за удължаване бъде скъсен до шест месеца.

Бойко Борисов се е съгласил с удължаване на срока, но е подчертал, че от друга страна трябва да бъдат спрени кражбите на жп релси и проводници, които се предават в пунктовете за метали.

От ДПС пък са обявили, че ще предложат в рамките на удължения срок да няма санкция от 15% за общините за депониране на отпадъци.

От Националното сдружение на общините са заявили, че подкрепят удължаването на срока. Повечето общини не са изградили площадките за безвъзмездно предаване, някои в момента работят, но етапът на завършване не е достигнат.

Промените в закона предвиждат още намаляване на банковите гаранции за площадките за черни и цветни метали от 25 000 на 15 000 плюс 5000 лева за всяка площадка. Предлага се още към банковите гаранции да бъдат включени и фирмите за отпадъци от опаковки.