Начало Общество Преглед на темите от печата на 21 ноември

Преглед на темите от печата на 21 ноември

СПОДЕЛИ
restorant

Затвор за укриването на осигуровки

в. Capital Daily

Дългогодишното настояване на синдикатите да се криминализира неплащането на осигуровки е на път да се осъществи, само че в по-различен вариант. Депутати от ГЕРБ предлагат затвор, но за укриването на осигурителни задължения над 3 хил. лв. Текстовете са внесени като промени в преходните и заключителни разпоредби към бюджета за 2013 г. и ще се гласуват при разглеждането му на второ четене, твърдят източници на "Капитал Daily".

За укриване (и последващо неплащане) на осигуровки ще се счита наемането на работа без договор, осигуряването върху доход, по-нисък от реалния, укриване на данни в декларациите пред Националната агенция за приходите (НАП), фалшифицирането и унищожаването на счетоводни документи.

Текстовете определят като "осигурителни вноски в големи размери" сумата от 3 хил. лв. и за избягване на плащането им ще се предвижда затвор от една до шест години и глоба до 2 хил. лв. Прагът за осигуровки в особено големи размери е 12 хил. лв., като за укриването им се предвижда затвор от три до осем години и конфискация на част или дори цялото имущество на виновния.

България и Русия се разминаха за черния списък с наши хотели

в. Сега

"Ако въобще има черен списък на руските туроператори, в него със сигурност няма български хотели", коментира вчера зам.-министърът по туризма Иво Маринов. Преди два месеца директорът на Руската държавна агенция "Ростуризъм" Александър Радков обяви, че 22 от нашите хотели в Слънчев бряг и Златни пясъци ще бъдат включени в черен списък заради некоректното отношение към руските летовници.

Повод за това беше скандалът с изоставените у нас 500 руснаци, клиенти на туристическата агенция "Бългериан ВИП Турс". Според Маринов шефът на "Ростуризъм" е заявил, че думите му са грешно интерпретирани и той никога не е заплашвал българските хотелиери с такава мярка.

"Южен поток" се влива в пенсии и стадиони

в. Стандарт

Държавни пари няма да бъдат влагани в българския участък от газопровода "Южен поток", съобщи премиерът Бойко Борисов в интервю за  "Файненшъл таймс”.

„Този проект ще създаде нови работни места в България”, заяви той. „Следващото правителство ще събира транзитните такси за газа, транспортиран през газопровода, и ще могат да изплащат по-високи пенсии и да строят музеи и стадиони”, допълни премиерът. Той е категоричен, че  „Южен поток” ще подобри икономическата ситуация в България и ще окаже благотворно въздействие на ситуацията с енергийното снабдяване на Европа като цяло.

Стартира процедура за изграждане на интермодален терминал

в. Стандарт

Открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет „Изграждане на интермодален терминал в Южен централен район на планиране в България – Пловдив” стартира на 19 ноември 2012. Тръжната документация може да бъде закупена в сградата на Държавно предприятие „Национална компания “Железопътна инфраструктура” (ДП НКЖИ) всеки работен ден до 28.12.2012 г. включително. Срокът за подаване на оферти е до 10.01.2012 г.

Изграждането на интермодален терминал в Южен централен район на планиране в България – Пловдив се осъществява със съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие, чрез Оперативна програма „Транспорт” 2007-2013.

Търсят отличници за стюарди в Манхатън

в. Стандарт

Топоферти за младежи с перфектен английски пускат работодателите в САЩ това лято. Хит сред предложенията за бригада в Америка е работата като стюард на луксозен автобус, който вози туристи по най-популярните дестинации в Ню Йорк – от Манхатън до Лонг Айлънд.

"Работата е почти като тази на стюард в самолет, но шанс да се уредят имат само най-добрите. Причината да се търсят високи езикови познания е в това, че младежите ще бъдат в непрекъснат контакт с пътниците и трябва да разбират всичко, което им се поръчва", разказа Борислав Милков от фирма "Интеграл", която посредничи между студентите и бъдещите им работодатели. Стюардите получават по 9 долара на час. Освен това обаче печелят много и от бакшишите, които пътниците им оставят, ако са доволни от обслужването.

Ковачки съсипал 12 сръбски компании

в. Новинар

Българският бизнесмен Христо Ковачки е на път да погребе 12-ата компания, която купи в Сърбия, ако съдът не спре прехвърлянето на имота на „Сърбиянка” на българската компания „Ню финанс”. Това пише сръбският вестник ”Блиц”.

Изданието посочва, че след сигнализирането на полицията във Валево, държавата е загубила 3,5 млн. евро от незаконни транзакции между две български фирми. Стойността на „Сърбиянка”, която е обявена в несъстоятелност, падна на 16 000 евро. За тази сума във Валево може да се купи гарсониера, пише вестникът. Някога най-големият комбинат в Западна Сърбия от 2007 г. е бил собственост на „Медиа свят”. Той беше купен за 330 млн. динара от Христо Ковачки. Името на компанията беше променено на „Нова Сърбиянка”.