Начало Общество Проф. д.и.н Иван Стоянов получи наградата „Оборище“

Проф. д.и.н Иван Стоянов получи наградата „Оборище“

138
0
СПОДЕЛИ
restorant

Мария МАСЛЕВА

оборище

Днес, в местността Оборище, пред паметника на делегатите от Първото Велико Народно събрание на България, се събраха стотици признателни българи за всенародно поклонение пред подвига на героите от Април 1876-та.

На събитието присъстваха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, заместник-областният управител на Областна администрация – Пазарджик Стефан Мирев, кметът на община Панагюрище Никола Белишки, заместник-кметовете Галина Матанова и Георги Павлов, председателят на Общински съвет – Панагюрище Христо Калоянов, общински съветници, представители на партии и институции от Общината.

оборище

В приветственото си слово председателят на Общински съвет – Панагюрище каза: „Българската земя е изпълнена с места, където всяко сърце започва да бие с ритъма на националната гордост. Плиска и Преслав, Търново и Шипка, Плевен и Сливница…Стотици места, където връщайки се назад чуваме дрънчане на оръжия, залпове и гърмежи. Но едно тихо кътче в Средна гора мери ръст по величие и значение с тези крепости на националната ни слава. Защото тук, сред белостволите буки, няколко достойни мъже започнаха да градят държава след пет века робство. Тук, в тихото Оборище, гласът на България отекна най-силно, най-отчетливо и най-категорично. Това бе гласът, стаяван петстотин години, това бе народната воля – мачкана, поругавана и озлочестявана. Този глас, на тези мъже, бе чут от Стара Европа, бе чут от света, бе чут и от Господ! Това не бе гласът на отчаянието, а гласът на народната зрелост, на държавническата мъдрост, на националната известност. И ако Аспарухова България се появи на политическата карта със забита конска опашка край Дунава, то Нова България възкръсна тук, със свещените думи, изречени над камата, револвера и кръста.“

оборище

Тържествено слово произнесе и председателят на Народното събрание Цецка Цачева. В него тя отбеляза, че именно от Оборище тръгва Възкресението на Новата българска държава.

„Априлското въстание, Оборище са част от нашата историческа памет, с която ние няма да се разделим докато сърце и душа дишат във всеки един българин. Но 140 години по-късно, ние трябва да разчитаме и знаците на днешния ден, да живеем със самочувствието, че сме претворили идеалите на Апостола на свободата, на панагюрци, на всички участници в Априлската епопея, на събралите се тук на Оборище. Защото днес България е свободна, независима и демократична държава така, както е казал Апостола, че от най-светлите идеали е идеалът за чиста и свята република, свобода, равенство и братство.“ каза още Цачева.

Кметът на община Панагюрище и председател на Сдружението на възрожденските градове в България „Възраждане за 21 век“ връчи ежегодната награда „Оборище“, с която се отличава приноса на утвърдени творци или институции за обединяване и консолидиране на българската нация, за утвърждаване на националното самосъзнание и ценности. Тази година носител на престижната награда „Оборище“ е проф. д.и.н Иван Стоянов – преподавател във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, декан на катедра „Нова и най-нова история на България“, автор на множество трудови публикации, част от които учебници за студенти. Той получи грамота, почетна статуетка и парична награда в размер на 1000 лева.

Проф. д.и.н Иван Стоянов сподели пред присъстващите, че смята да дари паричната награда на ЦНСТ „Павел Бобеков“ гр. Панагюрище, като предложи със сумата да бъдат закупени компютри, които децата от центъра да могат да използват.

оборище

Паметта на априлци бе почетена с едноминутно мълчание и свеждане на глави. В знак на преклонение пред саможертвата на оборищенци, пред паметника бяха поднесени венци и цветя от председателя на Народното събрание Цецка Цачева, министър-председателя на Република България Бойко Борисов, кмета на Община Панагюрище г-н Никола Белишки, областния управител на областна администрация Пазарджик, Общински съвет – Панагюрище,  официалната делегация на побратимения град Кавадарци, Република Македония, министъра на труда и социалната политика, кметството на село Оборище, Сдружение на възрожденските градове, кмета на Община Сопот, политически партии, културни институции, сдружения и признателни граждани.

оборище

Празненството продължи с народна веселие пред хижа „Оборище“, с участието на фолклорния изпълнител Васил Вълканов, ФНТ”Средногорска жарава” и ВГ”Китка”.

ВСИЧКИ СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК.