Начало Общество Радев: Предсрочните избори трябва да са през октомври

Радев: Предсрочните избори трябва да са през октомври

СПОДЕЛИ

Считам, че е най-целесъбразно изборите да се проведат в началото на октомври, заяви президентът Румен Радев след посещението си в Черна гора.

Радев допълни, че ако изборът на партиите е да има предсрочни избори, означава, че в оставащите дни парламент ще бъде натоварен с големи очаквания за приемане на важни закони, а правителството – с антикризисни действия и разработването на законите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ).

Според него политическата криза в страна се е изострила и всяка партия с амбиции за обществена подкрепа трябва ясно да заяви какъв изход предлага.

В петък председателят на ПГ на ДБ Христо Иванов призова президента да проведе втори кръг консултации, за да разбере коя политическа формация има най-голям шанс да излъчи кабинет.

„Но въпросът за властта не отменя отговорността на партиите към гражданите и към държавата. Трябва да е ясно, че бързото и безрезултатно изчерпване на процедурата за съставяне на правителство преди края на юли на практика приключва дейността и на правителството, и на парламента и много важни въпроси остават нерешени“, допълни държавният глава.

Той припомни, че по Конституция веднага трябва да обяви избори в рамките на два месеца: „Това означава избори през септември, което крие рискове“.

По думите му обаче удължаването на процедурата за съставяне на правителство води към „изкушение за хазартни управленски решения и кадрови промени и самите партии чертаят все по-дебели червени линии, а съставянето на правителство става все по-трудно“.

Президентът каза още, че ако втората по численост парламентарна група (ГЕРБ – бел. ред.) върне мандата, ще покани всички партии на консултации, за да чуе каква формула предлагат за изход от кризата, за търсене на парламентарна подкрепа и какви са програмите им.

Според тези критерии ще вземе решение на кого да връчи третия мандат.

„Очакваме наистина управленско мнозинство, което не с лозунги и пиар, а с реална работа да се ангажира с европейска интеграция и да не допусне страната ни да остане в периферията на Европа“, посочи още Радев.

Попитан кога ще връчи втория мандат, президентът обясни, че това ще стане „до дни“.