Начало Политика Ще има гратисен период за връщането на надвзетите партийни субсидии

Ще има гратисен период за връщането на надвзетите партийни субсидии

СПОДЕЛИ

Надвзетите пари от партийни субсидии трябва да бъдат върнати най-късно до 31 декември 2020 г. Това реши днес на второто четене на Закона за политическите партии парламентарната правна комисия.

До „ревизията” на сумите и решенията за преизчисляването и връщане на полученото в повече се стигна след като в „Шоуто на Слави“ бяха изнесени данни, че партиите са получавали по малко над 13 лв. за действителен глас, а не както е по закон – по 11 лв. Главният прокурор нареди проверка по данните, която ги потвърди. Бяха издадени и предписания до финансовия министър незабавно да организира механизъм за възстановяване на сумите над полагаемите.

Надвзетите пари ще се удържат от следващите партийни субсидии. Обикновено общата сума на субсидията се превежда на четири транша през цялата година. Партиите и коалициите, които пък получават държавна субсидия за 2019 г. и не са върнали доброволно разликата, ще получат с 30% по-малко от сумата, която трябва да й бъде предоставена като втора част от субсидията. Следващите две плащания пък ще са наполовина от пълната стойност, която е трябвало да получат.

За партиите и коалициите, които вече не получават субсидии и нямат възможност да платят, крайният срок за внасяне на парите ще е 30 декември 2020 г. Това ще важи и в случай, че дотогава се направят предсрочни парламентарни избори и някоя от партиите и коалициите, която сега е в парламента, излезе от него и не получава повече субсидия. Ако обаче средствата не се върнат дотогава, то те ще се събират по общия ред и ще започне да тече лихва за забавяне на парите.

manager.bg