Начало Общество Служители на РЗОК излязоха на предупредителна стачка

Служители на РЗОК излязоха на предупредителна стачка

СПОДЕЛИ

Служителите на РЗОК – Пазарджик излязоха по-рано днес на предупредителна едночасова стачка. Предупредителна, защото протестиращите са решени да продължат борбата си за по-добри уславия на труд с всички предвидени по закон средства, съобщи за „Марица“ Донка Жейнова от синдикалната организация на „Подкрепа“ във ведомството. До крайното решение за спиране на работа се е стигнало след много опити за преговори без резултат. Исканията на недоволните са свързани изцяло с подобряване на условията на труд.

„Протестът се организира от Синдикат на административните служители „Подкрепа“ и в него участват над 1500 служители в цялата страна – каза още Донка Жейнова. – В РЗОК-Пазарджик към стачните действия се присъединяват и служителите от офисите във Велинград, Пещера и Панагюрище. Не мога да кажа точно колко души се включиха в днешната проява, но те бяха поне 90% от всички служители“.

Още през месец януари 2022 г. исканията на служителите от системата на НЗОК са заявени, както пред Надзорния съвет на НЗОК, така и пред всички отговорни органи и институции, а именно че е наложителна актуализация на закона за бюджета на НЗОК в частта „разходи за персонал“  като се предвидят средства за увеличение на работните заплати, както и  за осигуряване на минимум 200 щатни бройки за поемане на новите дейности в НЗОК, припомня още Жейнова, като подчертава, че исканията са абсолютно основателни. В НЗОК и РЗОК работят висококвалифицирани специалисти – информатици, юристи, лекари, икономисти, които са отговорни за администрирането и контрола на бюджет от 6 млрд. лева годишно. Текучеството на тези кадри е голямо и то ще нарасне, при условие, че липсва увеличение на заплатите,  още повече в ситуацията на постоянно увеличаваща се инфлация, прогнозират от профсъюзите.

Повече от 10 години числеността на персонала е непроменена, а дейностите, администрирани преди  от други институции, които поема НЗОК, ежегодно се увеличават. От 01 юли на Касата ще се прехвърлят и дейностите, свързани с помощните средства и медицински изделия за хора с увреждания.

Нежеланието на управляващите да чуят исканията на служителите доведоха и до настоящите стачни действия, които ще продължат докато не бъдат разгледани и решени тези проблеми – казва още Донка Жейнова, като допълва, че всяко от следващите действия ще бъде добре обмислено и съобразено със законите.

Източник: marica.bg