Начало Политика Сотир Цацаров поиска имунитета на петима народни представители, сред които и пазарджишкия...

Сотир Цацаров поиска имунитета на петима народни представители, сред които и пазарджишкия депутат от БСП Димитър Димитров

58
1
СПОДЕЛИ
restorant

dimitar-dimitrovДепутатът от БСП – Лява България Димитър Димитров, избран от 13-и многомандатен избирателен район- Пазарджик вероятно ще остане без имунитет. Това стана ясно днес, след като Главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Народното събрание да снеме имунитетите на петима народни представители – Цветан Цветанов (ГЕРБ), Волен Сидеров (Атака), Георги Свиленски (БСП),  Илия Илиев (ДПС), Димитър Димитров (БСП), както и на представителя на Европейския парламент Сергей Станишев.  Основанията за исканията са наличните данни за водени наказателни производства срещу лица с имунитет, съобщиха от държавното обвинение.

sotir_cacarovИмунитетът на Димитър Димитров е поискан за това, че същият е обвиняем за това, че противозаконно повреждане на ипотекирано имущество (чл. 216, ал. 1 от НК – унищожаване и повреждане на чужди вещи).

Имунитетът на Цветан Цветанов е поискан за това, че срещу него се водят 3 наказателни производства от общ характер за престъпления по служба, в качеството му на министър на вътрешните работи (чл. 202, ал. 2 от НК – присвояване; чл. 285 във връзка с чл. 387, ал. 2 от НК – длъжностно престъпление, и чл. 288, предл. 2 от НК – лично укривателство).

Имунитетът на Волен Сидеров е поискан на основание внесен обвинителен акт за хулигански действия (чл. 131, ал. 2 от НК – причиняване на телесна повреда на длъжностно лице). Имунитетът на Георги Свиленски е поискан за това, че същият е обвиняем за умишлено причинени значителни стопански щети (чл. 219, ал. 4 от НК – умишлена безстопанственост).

Имунитетът на Илия Илиев е поискан за това, че срещу него се води досъдебно производство за данъчни престъпления (чл. 255, ал. 3 от НК – укриване на данъци).

Срещу Сергей Станишев се води дело за загуба на документи, съдържащи класифицирана информация.

1 КОМЕНТАР