Начало Спорт Спортният арбитраж изслуша Силвио Данаилов по делото срещу ФИДЕ

Спортният арбитраж изслуша Силвио Данаилов по делото срещу ФИДЕ

СПОДЕЛИ
restorant

Президентът на Българската федерация по шахмат (БФШ) Силвио Данаилов бе изслушан от Спортния арбитражен съд по спора  с международната федерация ФИДЕ за домакинството на Мача на претендентите за световната титла. Това стана на 6 декември, четвъртък.

От българска страна на изслушването  присъстваха юристите Марко дел Фабро и Зоран Дамянович, както и норвежкият адвокат от Осло Мортен Санд.  

Финалното решение на арбитражния съд се очаква да стане известно до края на годината.

"Съдим ги за грубо нарушаване на процедурата по кандидатстване, както и за сключването на договор за 11 години с офшорна компания (AGON, която получи маркетинговите права за турнирите на ФИДЕ)", обясни Данаилов преди време.

По-рано през годината Българската федерация по шахмат внесе в спортния арбитраж обжалване на решението на ФИДЕ Мача на претендентите за световната титла да се проведе в Лондон.

Три държави подадоха официални документи за домакинство на едно от най-престижните събития в световния шахматен календар – България, Великобритания и Азербайджан.

В своята оферта, България беше посочила Панагюрище като домакин на турнира. БФШ внесе и банкова гаранция от 100 хил. евро. Според Данаилов цялата организация в Панагюрище би струвала около 1 млн. евро.