Начало СТАНИ АВТОР Телевизионното срещу истинското изкуство

Телевизионното срещу истинското изкуство

СПОДЕЛИ
restorant

Преди време бях прочел един много хубав отговор на Джони Деп, относно това, защо се снима само за киното и избягва телевизията. Звездата на американското кино се обоснова с факта, че телевизионните програми стават все по пошли и предаванията, както и филмите се правят единствено с цел да запълнят времето между два рекламни блока. Колко прав всъщност се оказа Джони Деп, макар изказването му де е от преди повече от 5 години.

Днес аз ползвам телевизора, за да запълни времето ми, докато закусвам, обядвам или вечерям. За мен телевизията отдавна загуби стойност. Още повече, че вече дори предизборните кампании се превърнаха повече в шоу, а телевизионните водещо започнаха да се изживяват като звезди на шоубизнеса в България. Тъжно е, но е факт. Родителите ми вече планират времето си, което е съобразено с поредния турски, български или американски сериал. Скъпите филмови продукции вече останаха в историята, заменени с безкрайни евтини сериали. Човек се заробва да гледа собствения си живот, преувеличен многократно, а сюжетите вече толкова се изтъркаха, че даже вече не будят интерес у младите.

Защо обаче и родните филмови продукции възприеха тази схема. Може би защото и нашата култура страда от лошо финансиране, а телевизии като БТВ, Нова, Канал 1 и др. започнаха да налагат този стандарт. Казват, че обикновено в период на криза изкуството е във възход. Историята помни много такива случаи, но сегашната криза е различна. Сегашната криза на банките се превърна и в криза на духовността, и ценностите. Кога ли ще дойде моментът, в който шоуменът Бойко Борисов, ще влезе в къщата на брадърите, за да се порадва народа още малко на своя духовен учител?

Докога народът ни ще бъде подлъгван с евтини и безлични късометражни сериали, че изкуството ни е във възход. Нима не виждаме, че нищо не се случва в сферата на изкуството, а за обикновения гражданин изкуството = телевизия. Нима забравихме, че освен филмовото изкуство, съществува театрално изкуство, музикално изкуство, изобразително изкуство и т.н. Не е ли време вече да дръпнем шалтера на телевизора и да обявим бойкот на промиването на мозъци. Докога ще търпим постоянно усилващия се, дразнещ звук от телевизионните реклами и подсъзнателно ще купуваме продуктите на рекламното изкуство. Съжалявам, че трябва да научите истината от един човек, който даже не е преполовил живота си, но се дразня всеки път, когато баба ми ме помоли да мълча, докато не свърши сериала.

Писна ми, когато отивайки на ексурзия в Истанбул, всички искат да видят къщата, където е сниман най-новия турски сериал, вместо да използваме времето да се полюбуваме на истинско изкуство, архитектура и опознаване на чужда култура. Писна ми да ми се хвали най-големият мобилен оператор, че вече е станал монополист на пазара или че новата паста за зъби не само измива, но и запушва невидимите за човешкото око дупчици в зъба. А какво ще кажете за това, че според рекламите, кренвиршите вече се произвеждат и от истинско месо, само за 1.29 лв. на килограм. И докато телевизията ни показва всички тези невероятни изобретения на човешкия гений, ние трябва смирено да гледаме тъпи телевизионни продукции, за да не изтървем най-новото предложение на Банка Х, която ни гарантира безлихвени кредити, без скрити такси и комисионни.

3 КОМЕНТАРА

 1. Тогава още от самото начало имаме заложен конфликт – хем ни е грижа за познанията и вкусовете на масата, хем се блазним от по-стойностни неща.:) Според мен най-лесно е да оставим нещата на самотек – масата ще си гледа телевизията, а ние ще си теглим от интернет само филмите, които наистина ни се гледат. Ще четем, каквото на нас ни се чете, ще гледаме постановки, защото си струват, а не защото актьорите им ровят в хладилници. Ще се занимаваме с по-интелигентни спортове и ще продължаваме да нехаем за българските такива.:)
  0  0
 2. Всъшност аз не обобщавам цялото общество, а по-голямата част от него. Книги чета, когато имам време, но през тийнеджърските си години успях да си обогатя запаса от четива. Просто споделям мисли. А и все пак когато по цял ден се срещаш с хора, ти се иска понякога да завържеш разговор, различен от това, какво дават по телевизиите.
  Иначе държа на тезата си, че популярното изкуство е упадъчно. В това число обаче не слагам изкуството, за което масата не подозира, че съществува. :)
  0  0
 3. Прекрасен текст, само оставаме да се чудим защо авторът търси занимание за интелекта и душата по телевизията? И като не намира нищо стойностно в нея (апропо, аз също) и веднага обобщава, че значи цялата ни епоха е безплодна, бездуховна и отива на развала. Нищо подобно и за да се убеди, би могъл да посвети същото време на четене на книги, например.:)
  0  0