Начало Общество Църквата почита св. пророк Малахия и св. мъченик Гордий

Църквата почита св. пророк Малахия и св. мъченик Гордий

СПОДЕЛИ

Църквата почита днес св. пророк Малахия и св. мъченик Гордий

Св. пророк Малахия, написал последната пророческа книга на Стария Завет, е един от „12 малки пророци“. Юдейското предание го нарича „печат на пророците“.

Той живял 400 г. преди Христа. През това време се породили големи безредици всред евреите и техните свещеници, които малката книжка на Малахия (само 4 глави) изобличава. Предмет на строги нападки е упадъкът на нравите сред целия израилски народ. предсказал идването на Св. Йоан Предтеча, който ще подготви пътя на Христос. Предсказал и идването на Исус Христос, когото нарича „слънце на правдата“.

Книгата на пророк Малахия наистина представлява приключване на старозаветните пророчества („печат на пророците“) и започване на благодатвата история на тяхното изпълнение.

Св. мъченик Гордий пък бил млад войн от Кесария Кападокийска. Заедно с много други християни той напуснел родния си град. Скрил се в пустинята от жестокото гонение на вярващите в Христа. През 314 г., след като се завърнал в Кесария, намерил смъртта си, защото не се отказал от своя бог. Той бил посечен с меч.

Източник:  offnews.bg