Начало Коментари Цвета Кирилова : Благоевград е кръстен на антибългарин

Цвета Кирилова : Благоевград е кръстен на антибългарин

СПОДЕЛИ
tcveta-kirilovaРодената в Стрелча председателка на Сдружение „Азбукари“ за пореден път взривява мрежата. Спомнята си, че Цвета предизвика гневен обществен дебат преди година, когато написа писмо да Лютви Местан. Сега тя изразява позицията си по повод имета на Благоевград и „заслугите“ към България на Димитър Благоев – Дядото. Ето и текстът на Цвета:
Някога днешният Благоевград получава името на Дядо Благоев през 1950 година с Указ на Президиума на Народното събрание, като името Горна Джумая отпада без ДОПИТВАНЕ ДО НАРОДА! Ето и малко информация на тези, които не знаят на кого е кръстен град Благоевград.

Самият марксист Димитър Благоев се отказа от българския си корен от високата трибуна на XVII Народно събрание с думите: „Аз съм родом от Загоричане, обаче аз НЕ съм българин, аз съм славянин. И като такъв, ако искате да знаете, аз съм за Македония като славянска страна, която да има свое собствено управление“, тържествено обявява апостолът на социализма. Ако Паисий беше сред депутатите, щеше да му зададе неудобния въпрос: „О, неразумни юроде, поради что се срамиш да се наречеш болгарин?“

Своята антибългарска реч Благоев изнася по време на Първата световна война. На 10 декември 1917 г. той взема думата в парламента. Брадата му е вчесана повече по тертипа на Енгелс, отколкото на Маркс. Интересен момент от неговото минало е, че неговата дъщеря Стела Благоева е съпруга на Коста Янков, български комунист, член на Българската комунистическа партия.

Янков е основният инициатор и организатор на Атентата в църквата „Света Неделя“ на 16 април 1925 г., Велики четвъртък, когато група крайнолеви дейци на Военната организация на БКП взривява покрива на църквата „Света Неделя“ в София. Загиват 134 души, ранените са 500.

Друг интересен факт е, че в този град, носещ името на комуниста и небългарин, по неговите думи, Димитър Благоев е създаден Американският университет. Само, че точно този университет, рекламира себе си като Американския университет в България, а не като Американския университет в Благоевград. Мен лично ме е срам, за Вас не знам! Въпросът е, че никой не направи референдум по темата. Прийомите от времето на комунизма са едни и същи. Партията е казала!