Начало Общество Цветница е!

Цветница е!

СПОДЕЛИ
restorant

За православните християни днес един от най-обичаните и чакани пролетни празници – Цветница.

Той се отбелязва веднага след Лазаровден, в последната неделя преди Великден. Църквата нарича празника Вход Господен, тъй като той припомня тържественото влизане на Исус Христос в Ерусалим на гърба на ослица преди еврейския празник Пасха.

Според евангелския разказ хората в града го посрещнали така, както в древни времена се посрещали царете победители. Те махали със зелени клонки, застилали пътя му с дрехите си и го приветствали с възгласа „Осанна“, вярвайки, че това е новият еврейски цар, който ще ги спаси от властта на римляните. Дни по-късно Иисус е предаден на римляните, за да бъде разпнат на кръст като разбойник, а възгласите вече са „Разпни го“. Празникът е известен също с имената Връбница, Цветна неделя или Палмова неделя.

Рано сутринта в църквите започва празнично богослужение, а след литургията свещениците раздават осветени цветя и върбови клонки, с които благославят богомолците. Традицията повелява клонката да се закачи на входната врата като знак, че в дома живеят християни, или да се изплете венче, с което се закичва домашната икона.

Макар да е период на пости, църквата разрешава в този ден на трапезата да се сложи риба.