Начало Здраве Учените: Четката за зъби предпазва от деменция

Учените: Четката за зъби предпазва от деменция

СПОДЕЛИ

Според учените внимателното отношение към здравето помага за предотвратяване на деменция, както и много заболявания, от които страда човек в напреднала възраст.

Човешкият мозък не е всемогъщ и фактори като тютюнопушене, депресия, заседнал начин на живот, хипертония, увреден слух, липса на умствена активност и комуникация вредят на качеството на неговата работа.

Според чуждестранни учени има един здравословен навик, който ще ни предпази от развитие на деменция в напреднала възраст – миенето на зъбите.

Четката за зъби предпазва от деменция

Както се казва в една от статиите в американско издание, учени от Калифорнийския университет провеждат експеримент в продължение на 19 години

За участие в него бяха привлечени 5648 възрастни хора, повече или по-малко сходни като образование и доходи. В началото на проучването те са били на възраст между 52 и 105 години. Средната възраст на участниците е 81 години. Първоначално при нито един от тях не са открити проблеми с мозъчната дейност.

Но за 18 години деменция е открита при 1146 души. В същото време 65% от този брой не са имали навика да мият зъбите си и да следят оралното си здраве.

Ако анализираме разпространението на деменцията по пол, тогава жените са по-податливи на това – от петима души, които са имали деменция, само един е мъж.

Мозъчните нарушения са два пъти по-склонни да бъдат диагностицирани при тези, които вече са загубили повечето от зъбите си.

Здравите зъби пазят мозъка

Не само учените от Калифорния казват това. Подобно изследване е проведено от специалисти от института Каролина и университета Карлстад в Швеция.

В този експеримент участваха 558 души на възраст 77 години, където изследователите проследиха модела между липсата на зъби и нарушенията в умствената работа.

Тези, на които им било  трудно да ядат твърди храни, са били по-податливи на сенилна деменция, отколкото тези, които имали собствени зъби или протези.