Начало Бизнес Венета Христова, MaxView: Цените на имотите ще продължават покачването си

Венета Христова, MaxView: Цените на имотите ще продължават покачването си

СПОДЕЛИ

Както отбелязах в началото на 2021 г., така и сега, дори по-категорично бих казала, че няма към момента причина да се случи така желаният от потенциалните купувачи спад в цените на недвижими имоти, каза управителят на агенцията MaxView Венета Христова.

„В последния месец от годината трябва да отбележим, че тя беше изключително показателна за пазара на имоти, за неговата устойчивост и стабилност, предвид предизвикателствата и непредсказуемостта, на която беше подложен. Причината, разбира се, е фактът, че покупката на имот безспорно е и остава най-сигурната инвестиция, с възможно най-минимизирани рискове“, смята Христова.

Според нея, съобразявайки цикличността на пазара, очакванията на експертите в бранша бяха, че същият върви към охлаждане и отслабване на интереса, което ще доведе до спад на цените, това не само не се случи, а и наблюдаваме покачването им с най-бързи темпове от близо три десетилетия насам.

В сегмента ново строителство, естествено, това е провокирано от стремглавото повишение на цените на строителните материали, което пък, от своя страна, доведе и до промяна в стандартната схема на плащане, а именно по-висок изискуем процент на първоначално такова при сключване на предварителен договор.

Качествени имоти винаги ще се търсят

Въпреки че голяма част от колегите в бранша насочват чрез прогнозите за пазара интереса на своите клиенти към сегмента, в който те самите реализират свои проекти и продажби, истината за мен е тази, че търсенето на качествени имоти на тяхната реална пазарната стойност има и ще има както и за къщи, така и за луксозни имоти, респективно имоти ново строителство и всички останали, каза още управителят на MaxView

Къщи, спокойствие, хоум офис

Интересът към къщи в и около София по-скоро е следствие не само на динамиката и стреса в големите градове, но и на концентрирания фокус върху здравето, провокиран от COVID ситуацията в последната година и половина.

Това, от своя страна, разчупи и разшири мирогледа и върху възможността за работа “хоум офис”, което пък създаде необходимостта за обособено работно пространство в домовете ни. Наблюдаваме един активен интерес към избор на жилища с по-просторни и големи площи, на по-тиха и спокойна локация.

Постепенно, с по-бавни темпове се възстановява и интересът към офис площи и търговски имоти.

Какво ще се случи през 2022 г.?

Прогнозата ми за пазара на имоти през 2022 г. е цените да продължат своето покачване, но с едни по стабилни темпове, след тяхното задържане през първото тримесечие, като в това време, разбира се, ще се запазят и високите нива на търсене. Ще наблюдаваме един балансиран пазар, смята Венета Христова.

Също както цените, така и обемът на заемите продължават своя възходящ тренд, а прогнозата е тази тенденция да се задържи. Важен въпрос е до колко кредитиращите банки имат изградена и работеща стратегия за справяне с потенциални проблеми, възникнали поради недостатъчно добра и адекватна преценка на реалната стойност на обезпечението на имота, вследствие повишаването на цените, особено при така наречния вторичен пазар.

При така коментираната ситуация на международна инфлация и ниски лихви по кредити, съвсем естествен ход на всеки един разумен човек е да инвестира средствата си в покупка на недвижим имот, като един вид своеобразна застраховка по отношение на финансите.

Приоритетно за последните няколко години е устойчивото строителство. Тенденцията за екологично устойчив, зелен дом ще бъде водеща и през 2022 г. Актуалната ще остане и темата за намаляване влиянието на сградите върху околната среда или иначе казано – сертификацията на зелени сгради ( BREEAM, LEED или WELL), както и възможностите за иновативни решения- smart home и други.