Начало Общество Кьовеши у нас: Разследва злоупотреби с парите за COVID

Кьовеши у нас: Разследва злоупотреби с парите за COVID

СПОДЕЛИ

Разследват се общо 120 случая на различни злоупотреби

„Имаме над 120 случая, които разследваме. Ще публикуваме годишния доклад скоро и ще видите статистиката за България. Получихме информация за злоупотреби с европейски средства, селскостопански субсидии. Злоупотреби има и в сферата на строителството, както и такива, свързани с фондовете за възстановяване след COVOD-19”. Това съобщи европейския главен прокурор Лаура Кьовеши на пресконференция в Министерски съвет.

Тя заяви, че след първата ѝ визита у нас са установени няколко канала за докладване на подозрения за измами и обяви, че Министерския съвет ще стане контактна точка с европейската прокуратура.

„Това е ясен сигнал за силен ангажимент на най-високо ниво“, обясни тя. Европейския главен прокурор сподели още, че на срещата са разгледани различни начини за подобрение, включително в законодателството. Създаването на специална група, която да работи с Европейската прокуратура, ще е гаранция за автономност, смята Кьовеши. Тя подчерта, че е важно в България да няма монопол върху властите, които могат да изпращат сигнали до Европейската прокуратура.

„Благодарна съм на българските граждани за доверието. Сега е време за българските власти да почнат да работят по много чувствителни и сложни случаи заедно с нас“, заяви още Кьовеши.

„Общата ни амбиция е нарушения, корупция и всякакви престъпления, свързани с еврофондове, да не се случват в България. Ще работим заедно за това. Европейската прокуратура и българското правителство ще си сътрудничат, за да постигнем тези резултати“, заяви премиерът Кирил Петков след срещата.

Всички престъпления с европейски пари след 2017 г. могат да подлежат на разследване, съобщи Петков. Той каза, че Кьовеши го е уверила, че европейската прокуратура и българското правителство ще работят заедно, за да се постигнат реални резултати. „Амбицията ни е нарушения, корупция и всякакви престпления, свързани с еврофондове, да не се случват в България. Ще работим заедно за това. Европейската прокуратура и българското правителство ще си сътрудничат, за да постигнем тези резултати”, добави той. Лаура Кьовеши каза, че е време българските власти да започнат да работят по тежки престъпления след множество сигнали.