Начало Бизнес Карина Гелова: „Думите и примерът на проф. Цоцорков ме карат да искам...

Карина Гелова: „Думите и примерът на проф. Цоцорков ме карат да искам да го следвам“

СПОДЕЛИ
Карина Гелова е студентът от Минно-геоложкия университет, който през тази година получи стипендията от фондация „Асарел“, която е на името на проф. Цоцорков. Наградата й бе връчена от председателя на Надзорния съвет Димитър Цоцорков по време на Националното честване на Деня на миньора на 18 август.
ВИЗИТКА
Карина Гелова е студент в трети курс на Минно-геоложкия университет по специалността „Управление на ресурси и производствени системи“, участва и в програмата „Еразъм+“. Тя бе избрана от академичната общност за тазгодишния носител на стипендията „Лъчезар Цоцорков“, която се присъжда от фондация „Асарел“ на изявен студент на Минно-геоложкия университет за 2021 г.

Честита награда, Карина! Защо избрахте да учите в Минно-геоложкия университет?
– МГУ предлага образование, което е конкурентоспособно на пазара на труда, както в България, така и в чужбина и има много голяма възможност за кариерно развитие. Специалността ми дава професионалната квалификация „Инженер-мениджър“, което означава широк спектър за реализация.

Кои са най-важните предпоставки един млад човек да бъде удовлетворен в работата си?
– За мен това са разнообразната и динамична работа, предизвикателства, през които се преминава, за да може един млад човек да се самоусъвършенства с всеки изминал ден и, не на последно място, идва възнаграждението, което поддържа мотивацията.

С какво свързвате фигурата на покойния проф. Цоцорков, на чието име е наградата, която получавате?
– Проф. Цоцорков ще остане завинаги една изключителна личност, която може да бъде пример на всеки човек в обществото. С неговата любов към България, желанието му да се развиват успешно поколенията и страната той е показал колко е важно човек да бъде образован. Негови са думите: „Ще успеем, когато се научим да даваме“ и смятам, че всеки може да следва този принцип за една по-добра България и по-добро бъдеще. Думите му и извършените дела успяват да ме докоснат и да ме накарат да искам да следвам неговите примери. Надявам се не само аз, а и много други мои връстници да са успели да се вдъхновят от него.

Ще приемете ли поканата да участвате в Стажантската програма на „Асарел-Медет“?
– Да, бих участвала с удоволствие в Стажантката програма. Смятам, че ще успея да науча много ценни и полезни неща, които в бъдеще ще ми дават голяма опора.

Какви изглеждат предизвикателствата и бъдещето на българската и световна минна индустрия в очите на един млад човек?
– Според мен едно от предизвикателствата е, че по-малко са хората, които искат да се занимават с тежка работа. Но технологиите все повече улесняват труда на човека. Смятам, че бъдещето на българската индустрия зависи от бъдещето на големите компании, които работят в страната ни. Световната минна индустрия има голям потенциал за растеж, а технологията продължава да напредва, което ще увеличава търсенето на металите.
*Снимки и текст от страницата на „Асарел-Медет“ във фейсбук