Начало Здраве В заведение, в мол, кино, на хотел и на лекции със зелен...

В заведение, в мол, кино, на хотел и на лекции със зелен сертификат (ОБОБЩЕНИЕ)

СПОДЕЛИ
сертификат

Изискването ще важи и за работещите в лечебните заведения и социалните домове

Въвеждат задължителен зелен сертификат за всички дейности на закрито. Това обяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров при обявяване на противоепидемичните мерки вчера. Изискването влиза в сила от  четвъртък. Зелен сертификат трябва да имат и работещите в лечебните заведения и социалните домове. Изискването обаче не е въведено за преподавателите, както се очакваше по-рано. Зелен сертификат се издава на хората, които са ваксинирани срещи коронавирусната инфекция, преболедували са през последните 6 месеца или имат отрицателен ПСР тест през последните 72 часа или антиген през последните 48 часа

От 21 октомври всички, които искат да отидат на кино, театър, цирк, музеи, галерии, магазини тип мол, магазини над 300 кв. метра фитнес центрове, спортни зали, клубове и басейни, заведенията за хранене, хотелите, трябва да притежават зелен сертификат.

Детските градини остават отворени

като ще се спазват стриктно противоепидемичните мерки. По отношение на студентите – те ще учат само в условия на зелен сертификат, каза още здравният министър.

Документът няма да се изисква при посещение на аптеки, хранителни магазини и банки, обясниха здравните власти.

Няма да се изисква зелен сертификат за градския транспорт. Децата до 12 годишна възраст също нямат задължение да предоставят такъв документ, обяви още министърът.

Освен това здравните власти въвеждат зелен сертификат за служителите в лечебните заведения и социалните домове.

На този етап не въвеждат изискването няма да важи да учителите и децата до 12 години. За пътуване в градския транспорт няма да важи новото изискване.

Противоепидемичните мерки на здравните власти предвиждат и преустановяване на свижданията в лечебни заведения и в домове за социални услуги. Работодателите и органите по назначаване във всички администрации организират работния процес за работа от разстояние за най-малко 50% от персонала, освен ако работата не го позволява, гласи още заповедта на здравния министър. Препоръката на Кацаров е колкото се може повече услуги да бъдат онлайн.

Провеждането на спортни състезания на картотекирани състезатели към лицензирани федерации се допускат без публика. Такава може да има, независимо дали се провеждат на открито или на закрито, само ако има организация за „зелен”сертификат.

Кой ще следи за спазване на мерките?

За спазване на мерките ще следят от Инспекцията по труда, регионалните здравни инспекции и МВР. Здравният министър обяви още, че всички проверяващи също ще бъдат задължени да имат „зелен“ сертификат. „Контролът за изискването за спазването за сертификат е по-лесно, отколкото изискването за спазването на дистанция. Той е лесно проверим“, каза министърът. Той увери, че ще се засили и контролът върху лабораториите, които правят тестове и издават сертификати.

 

Засега няма срок по отношение на въведените мерки, но ако те не дадат своя ефект, остава единствената и последна мярка – национален локдаун, каза министърът. Той призова населението да се ваксинира и да спазва ограниченията. По думите му след две седмици ще бъде ревизиран ефекта от мерките и ще се прецени дали е необходимо налагането на нови ограничения.

 

Всички РЗИ и лаборатории ще могат да правят тестване с антигенни тестове на хората, които имат нужда от сертификат.