Начало Общество Христо Костурков: Шахматът като организиран спорт става невъзможен за малките общини

Христо Костурков: Шахматът като организиран спорт става невъзможен за малките общини

СПОДЕЛИ
шахмат
шахмат

Христо Костурков е председател на Шахматен клуб „Оборище“, автор е на книгата „История на шахмата в Панагюрище“. Публикуваме негов коментар във фейсбук, в който той поставя ребром наболели въпроси.

„Достъпният и безплатен организиран масов шах пред изчезване. Все по-трудно става за спортните клубове организационно да отговарят на всички изисквания на държавните институции. Шахматът като организиран спорт става невъзможен за малките общини. За да получи един спортен клуб лиценз, трябва да има треньор завършил НСА с диплома за треньор по шахмат. Този треньор трябва да има граждански или (обществен с общината) договор с клуба.

Клубът трябва да има договор и за наем за помещение и с тези документи се кандидатства за лиценз във федерацията. Лицензът струва 200 лева.

Клубът трябва да има и банкова сметка (която струва подръжка, както и всеки трансфер се таксува).

За да покрива всички изисквания на НАП, клубът трябва да има и мобилен касов апарат (разход годишна подръжка за апарата) и ангажимента на всяко крайно число от месеца да пуска месечен отчет, който да залепва в касовата книга.

Клубът трябва да наеме и счетоводител за своевременна обработка на всички счетоводни документи.

За да участва даден състезател в турнир от държавното първенство картотека -25 лева, клуба не може да си позволи участието и (разходите по самото участие са за сметка на състезателя).

В малките общини, където общественият транспорт е цяло чудо и се пътува с лични транспортни средства, не можеш да осчетоводиш за разходи горивото, защото автомобилът трябва да е клубна собственост.

За да организираш спортно мероприятие, то трябва да е съгласувано с федерацията минимум 30 дни преди провеждането.

Всеки съдия внася годишна вноска към федерацията и съдийската комисия 30 лева.

При организирането на спортно мероприятие, първо се почва от регламента (по който от евентуалните спонсори може да се оттетлят до настъпването на състезанието или настъпят други промени).

Организаторът трябва да направи граждански договор със съдиите и всеки помагач в залата за провеждане. Един организатор, колко договора може да си позволи и да внесе и необходимите осигуровки при праг на осигуряване 1200лева? Тоест броят на хората, които могат да помагат, за да се извърши всичко по часове и минути, описани в регламента. Дали да е с такса или без такса за учатие.

На този фон организаторът трябва да внесе и данъци за наградите поименно на спечелилите.

Шахът, като организация и състезание изисква шахматни дъски, часовници, батерии, бланки, химикалки, административен софтуер. Самият спорт изисква скъпо оборудване, което е около 200 лева за двама участника, за онлайн излъчване на живо над 1000лева. Ако клубът няма, плаща наем на някой.

Наем на залата, вноски по обработка на турнирния резултат на всеки участник ело коефициент от 3 лева.

И когато теглиш чертата се замисляш изобщо струва ли си всички тези грижи и неприятности, за да развиваш даден спорт и да се превръщаш в основен спонсор на една дейност, не само със средства, но и с труд. За капак и някой завистник бездарен ви прати и проверки, защото на теб и хората, с които градите тези добри дела, са ви помогнали от община или фирма впоследствие.

И сами може да си отговорите, кое е безплатното в безплатния масов шах и организираният шахмат.“