Начало Култура Стартира конкурсът за Национална литературна награда „Богдан Овесянин”

Стартира конкурсът за Национална литературна награда „Богдан Овесянин”

СПОДЕЛИ
Съюз на българските писатели и община Стрелча обявяват конкурс за Национална литературна награда „Богдан Овесянин”, съгласно приет статут с решение № 877/25.09.2014г. на Общински съвет- гр. Стрелча.
През месец ноември 2022  година Община Стрелча ще връчи за трети  път тази награда във връзка с годишнината от създаването на гимназията в гр. Стрелча. Датата ще бъде обявена допълнително.
Наградата се дава за цялостно творчество. Присъжда се за постижения в областта на българската литература, за изследвания върху творчеството на Богдан Овесянин и за популяризирането му. С наградата се удостояват съвременни български поети, писатели, литературни критици и изследователи в родната литература.
Община Стрелча ще събира предложения за присъждане на Национална литературна награда „Богдан Овесянин” в срок от 13 октомври до 5 ноември 2022 г.
Номинации могат да правят институции, творчески организации, сдружения, специализирани литературни издания и Неправителствени организации, свързани с литературата.
Комисия в състав: Боян Ангелов – Председател на Съюза на българските писатели, Иван Гранитски – член на управителния съвет на Съюза на българските писатели, Мариана Няголова  – Председател на НЧ „Просвещение 1871”.
Стойността на наградата е 1000 /хиляда/ лева и плакет, осигурени от Община Стрелча и Почетна грамота от Съюза на българските писатели.

СТАТУТ
НА НАЦИОНАЛНА ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА „БОГДАН ОВЕСЯНИН“

1. Име на наградата: „Национална литературна награда „Богдан Овесянин”. Учредена е през 2014 година като израз на признание към личността и таланта на твореца и пръв директор на гимназията в Стрелча Богдан Овесянин и 70 години от създаването на гимназията.
2. Учредители на наградата: Съюзът на българските писатели и Община Стрелча.
3. Цел на наградата: Да стимулира автори на художествени произведения в най – добрите традиции на българската литература.
4. Наградата се присъжда на 4 /четири/ години през месец ноември, съпътстваща  годишнината на гимназията.
5. Стойността на наградата е 1000 /хиляда/ лева и плакет, осигурени от Община Стрелча и Почетна грамота от Съюза на българските писатели.
6. Наградата не се дава посмъртно.
7. Комисията за излъчване на носителя на наградата е от 3 /трима/ души, съответно двама от СБП и един от Община Стрелча и се назначава от Кмета на община Стрелча.
8. Наградата се дава за цялостно творчество. Наградата се присъжда за постижения в българската литература, за изследвания върху творчеството на Богдан Овесянин и за популяризирането му. С наградата се удостояват съвременни български поети, писатели, литературни критици и изследователи в родната литература.
9. Община Стрелча събира предложения за присъждане на Национална литературна награда „Богдан Овесянин”. Номинации могат да правят институции, творчески организации, сдружения, специализирани литературни издания и Неправителствени организации, свързани с литературата.
10. За наградата не могат да бъдат предлагани творци, на които вече е присъждана.
Националната литературна награда „Богдан Овесянин” се връчва на специално тържество в рамките на честванията на гимназията през месец ноември.

Предложенията за номинации за Националната  литературна награда „Богдан Овесянин” трябва да се представят в електронен вариант на имейли
kmet.strelcha@gmail.com и  strelcha11@mail.bg
и на хартиен носител на адрес:
  град Стрелча,  площад „Дружба „ №2, Община Стрелча. За въпроси и справки – тел. 0893543836- Мариана Няголова.