Начало Без категория Дъжд от аплодисменти за премиерата на „Черна комедия“ на сцената на читалище...

Дъжд от аплодисменти за премиерата на „Черна комедия“ на сцената на читалище „Виделина“

409
0
СПОДЕЛИ

На 13 декември, сряда, на сцената на читалище „Виделина“ се състоя премиерата на пиесата „Черна комедия“ от родения в Ливърпул британски драматург Питър Шафър. Постановката е подготвена от самодейния театрален колектив при НЧ“Виделина -1865“ – Панагюрище с ръководител Чавдар Бозаджиев.

За пореден път панагюрските театрали очароваха публиката с талант, въодушевление и доказана артистичност. Зрителите следяха с интерес случващото се на сцената и точно реагираха ту с колективен смях, ту с ръкопляскания и бурни аплодисменти на финала. Нищо черно няма в тази бликаща от остроумие и комични ситуации „черна комедия“, освен… тъмнината. И може би това, че в тъмното по-лесно разкриваме истинските си чувства и мисли. Трудна актьорска задача, с която самодейците се справят отлично.

Питър Шафър

Неделна вечер в Лондон. Младият, беден и неизвестен скулптор Бриндсли Милър и приятелката му Каръл очакват посещение от богат колекционер и меценат да разгледа(а може би да купи) творбите на Бриндсли и бащата на Каръл, който да одобри младежа и (може би) да разреши на дъщеря си да се омъжи за Бриндсли. Вечерта е особено важна и за двамата. За целта те подреждат жилището с мебели и красиви скъпи антики на отсъстващия за уикенда съсед и приятел Харолд, който е изтънчен мъж и страстен колекционер. Всичко е готово за двете важни посещения. Но, както се случва във всеки комедиен фарс, а понякога и в самия живот – всичко се обърква. Авария в електрическата инсталация потапя жилището в непрогледен мрак. Липсва фенер, няма свещи, дори кибрит не се намира. И се завърта калейдоскоп от очаквани и неочаквани посещения, следващи една след друга грешки, блъскане в тъмното (и истинско падане), грешно направени и поднесени питиета, погрешно разпознаване на гласове и длани, разнопосочни жестове, думи, предназначени за един се произнасят в ухото на друг, немско-английски езикови каламбури и други остроумни драматургични находки, които не свършват до края на сценичното действие. Да прибавим още едно достойнство на драматургията – реплики, произнесени от различни герои, в тъмното конструират единен диалог между двама от тях, а режисьорското решение – при статична сцена да се озвучат мислите на двама от героите, потвърждава идеята, че на тъмно сме по-истински. И по-честни. Какво да се прави – тъмно е. Но понякога тъмното може да ни освети…отвътре.
И нека признаем – тази поставяна по цял свят „Черна комедия“ на Питър Шафър, тази вечер оживя на сцената на читалище „Виделина-1865“ с цялата си трудност и сложност, за което следва да поздравим целия екип –Чавдар Бозаджиев – режисьор, Ирина Пелтекова – сценография и костюми, тонрежисьор Марин Карамаринов и цялата актьорска трупа за упорития труд, за всеотдайната игра, за любовта към театъра. Нека кажем имената им с благодарност: Мирослав Цветков(Бриндсли Милър), (Магдалена Джолова(Каръл), Юлия Богоева (мис Фарнивъл), Стоян Цацов(полковник Мелкет), Красимир Костов(Харолд), Нина Истревска(Клия), Гергана Томова и Донна Елшишка(представители на Електроснабдяване), Иван Кузманов
(меценат Бамбергер). Благодарим ви, хора! Продължавайте нататък в здраве и успехи! До следващата постановка!