Начало Общество След инцидент с тротинетка и пострадало дете от полицията припомнят правилата

След инцидент с тротинетка и пострадало дете от полицията припомнят правилата

СПОДЕЛИ

15-годишно дете е управлявало електрическа тротинетка в присъствието на единия от родителите си. Детето е загубило управление и е паднало на земята. Настанено е в болница с фрактури на крака и рамото.

От МВР-Пазарджик припомнят:

За да участва в движението по пътищата, отворени за обществено ползване, всяко индивидуално електрическо средство за придвижване трябва да има изправни:

1. спирачки;

2. механичен или електронен звънец и да няма друг звуков сигнал;

3. устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред и устройство за излъчване на червена светлина отзад.

Минималната възраст на водача за управление на електрически тротинетки е:

– над 14 години – само по велосипедни алеи;

– над 16 години – по велосипедна инфраструктура (велоалеи) и по пътища и улици с максимално разрешена скорост до 50 km/h.

На децата, които управляват тротинетки на възраст до 18-години, е задължително използването на предпазна каска. Препоръчва се и използването на светлоотразителна жилетка. По-добре тротинетките да не се ползват в тъмната част на денонощието.

Хората, ползващи тротинетки, трябва да спазват правилата за движение по пътищата – да спрат на червен светофар, на знак  „STOP“. На пешеходните пътеки трябва да се пресича както останалите пешеходци, като бутат тротинетката или велосипеда. Абсолютно забранено е придвижването на повече от един човек на тротинетка, говореното по мобилен телефон по време на движение. Рисково и забранено е и движението в непосредствена близост до друго пътно превозно средство или да се държи за него.

Особено внимание обръщаме на родителите, които предоставят безконтролно на децата си електрически тротинетки. Това крие голям риск от пътен инцидент, при който детето може да пострада много сериозно или с неразумното си поведение на пътя да предизвика катастрофа с други участници в пътното движение.