Начало Бизнес Църквата в Поибрене отбеляза храмовия си празник

Църквата в Поибрене отбеляза храмовия си празник

СПОДЕЛИ

„Асарел-Медет“ осигури над 195 хиляди лева за ремонт на „Света Троица“

Църквата „Света Троица“ в село Поибрене отбеляза днес своя храмов празник с молебен за здраве. Ритуалът беше воден от архиерейския наместник на Панагюрска духовна околия ставрофорен свещеноиконом Атанас Манолов. Той благодари на дарителите и каза, че обновлението на църквата е дългогодишна мечта на поибренци и обединяваща кауза от доста години. През 2022 г. на молбата на църковното настоятелство на храма откликва и „Асарел-Медет“АД, като осигурява над 195 хиляди лева за ремонта на храма.
Изпълнителният директор на „Асарел-Медет“АД инж. Николай Пелтеков присъства на празника. Той изрази уважението си към свещениците от Панагюрска духовна околия и архиерейския наместник ставрофорен свещеноиконом отец Атанас Манолов за вложените големи усилия в това начинание.
„Поздравления за всички дарители – хора и фирми, които – заедно с „Асарел-Медет“ – подкрепиха тази кауза. Нека бъдем здрави, да сме благодарни за добрите дела, да сме смирени и все така според силите си да работим за духовното израстване и благополучието на нашата община“, каза инж. Николай Пелтеков и допълни, че вярва, че съграденото ще пребъде и ще крепи християнската вяра не само днес, но и за бъдните поколения.
Историята на църквата „Света Троица“ в Поибрене е знакова за община Панагюрище. През месец април 1876 г. пред кръста от храма, понесен като символ на свободата, са се заклевали оборищенските въстаници. Осветената на 20 март 1850 г. църква е духовен център на българите за Поибрене и селищата наоколо вече 174 години. Към нея във всяка от деветте махали е имало параклиси, чиито руини напомнят за силата на християнството по българските земи през столетията назад.

Снимки: д-р Николай Радулов