Начало Общество Според capital.bg: Язовир „Луда Яна“ щял да бъде готов до края на...

Според capital.bg: Язовир „Луда Яна“ щял да бъде готов до края на 2024 година

СПОДЕЛИ
Фотограф : Джи пи груп Източник: Джи Пи Груп

Изданието се позовава на информация от Министерство на регионалното развитие и благоустройството и фирмите – изпълнители на проекта „Щрабаг“ и „Джи пи груп“.

За пореден път в медийното пространство се завъртя информация за строителството на язовир „Луда Яна“ и сега новината е на capital.bg, които излязоха със статия с оптимистичното заглавие „Новият язовир на България“, в която съобщават, че язовирът край Панагюрище ще бъде завършен до края на 2024 година. Като източник на тази оптимистична прогноза медията посочва МРРБ и фирмите – изпълнители на проекта.

„Към момента проектът е готов на 80%, отговориха от регионалното министерство на „Капитал“. Изпълнители са „Щрабаг“ и „Джи пи груп“, като последните също потвърдиха, че планът е да са готови до края на годината. Ако тази прогноза се сбъдне, то построяването на язовира ще е закъсняло с пет години спрямо първоначалния срок. Остават въпросите защо се стигна до това голямо забавяне и кой ще плати за него.“ – посочват от capital.bg.

По първоначален план язовирът трябваше да бъде завършен до 2019 г. В писмен отговор на парламентарен въпрос отпреди пет години, тогавашната регионална министърка от ГЕРБ Петя Аврамова обяснява закъснението с лоши метеорологични условия през лятото на 2018 г., с „разнопосочни мнения на експертите“ относно глината, която се използва в строежа на язовирната стена, както и липса на работна ръка – най-вече на ръководен инженерен персонал. Но споделя и че изпълнителят не се справя с контрола на качеството и организацията и че едната фирма изпълнител е в лошо финансово състояние и вече е заличена от Централния професионален регистър на строителите.

Става въпрос за „Станилов“, основана от инж. Георги Станилов. Компанията имаше сериозна експертиза в тунелното и хидротехническо строителство, но я застигнаха финансови затруднения, като според източници на „Капитал“ сред причините е и проектът за „Луда Яна“, в който компанията е извършила повече работа, но е получила по-малко пари от нужното. Впоследствие „Станилов“ бе купена от „Иса 2000“ през 2020 г.

Заради тези проблеми през 2019 г. проектът е временно замразен. След краха на „Станилов“ компанията е заместена от „Джи пи груп“ и консорциумът е преименуван на „Щрабаг – Джи Пи“. В съответствие с договора е поискано предварително съгласие от МРРБ за промяна в състава и то е дадено.

Към края на 2020 г. МРРБ твърди, че „Луда Яна“ ще е готов до края на 2022 г. Това очевидно не се случи. Новата дата е до края на 2024 г., като от „Джи пи груп“ обясниха за „Капитал“ новото забавяне с „неблагоприятни метеорологични фактори, ограниченията по време на ковид кризата и последвалите затруднения с доставките на материали и оборудване заради войната в Украйна.

Колко е платено, колко е построено

Договорът за строителство е за 56.3 млн. лв., за проектиране и авторски надзор – почти 4.2 млн. лв., а този за строителен надзор – малко над 7 млн. лв. Така общата цена за „Луда Яна“ надхвърля 67 млн. лв (сумите са с ДДС). Дотук пък на строителя са изплатени над 32 млн. лв., на надзора – 5 млн .лв., а на проектантите – 2.4 млн. лв.

Проектът се финансира изцяло от държавния бюджет, казаха от регионалното министерство. Освен това има искове на министерството за неустойки за забавянията, изпратени към изпълнителя, като те са в процедура на обсъждане, добавиха от ведомството на въпроси на „Капитал“.

По данни на министерството обектът е 80% готов, а самата язовирна стена – на 95%. Другите елементи също са напреднали, а някои са завършени (виж графиката). Има обаче и някои административни въпроси – например още не е решено окончателно от кого ще се стопанисва язовирът – от Асоциацията по ВиК на Панагюрище или от Община Панагюрище, обясни Марин Вулев от ВиК – Панагюрище.

В крайна сметка обаче краят се вижда и едва вторият за последните 35 години нов язовир в България скоро ще е факт. Ако през есента и следващата пролет има проливни дъждове, както и снегове през зимата, още догодина „Луда Яна“ може да снабдява Панагюрище с вода. „Безспорно ще е ценна придобивка“, казва Вулев.