Начало Без категория ПОЧИТ КЪМ ПАМЕТТА НА РАЙНА КНЯГИНЯ

ПОЧИТ КЪМ ПАМЕТТА НА РАЙНА КНЯГИНЯ

242
0
СПОДЕЛИ

Днес се изпълват 107 години от кончината на Райна Попгеоргиева Футекова – Дипчева, починала в гр. София на 29. 07. 1917 год. По този повод в Панагюрище се състоя поклонение пред паметника на Райна Княгиня, разположен на едноименния площад в градинката срещу църквата „Св. Георги“, само на няколко стотин метра от родната ѝ къща. Организатори на събитието са Община Панагюрище, Детският център за подкрепа за личностно развитие и Историческият музей.

Пред присъстващите слово за Райна Княгиня произнесе Сабина Барзекова, уредник в Музея. Стихове, посветени на Княгинята рецитираха децата Атанас и Надежда Бобекови, след което присъстващите с едноминутно мълчание почетоха паметта на знаменоската на Априлското въстание, която и след Освобождението продължава да помага на родината и народа си, слагайки начало на институционализираната родилна помощ. Припомняме, че преди няколко месеца, по инициатива на Десислава и Николина Карайлеви, с дарение на родолюбиви панагюрци беше поставена възпоменателна плоча пред „Майчин дом“ в гр. София.

Пред паметника в знак на почит бяха поднесени цветя от името на Общинския съвет, кмета на Панагюрище Желязко Гагов, Историческия музей, Общинската библиотека „Стоян Дринов“, граждани. Цветя на признателност и почит поднесоха и група деца от ДЦПЛР, водени от Недялка Наплатанова.

Наш дълг е да пазим от забрава имената на славните ни предци и съграждани, положили своите усилия, дело и живот пред олтара на българската свобода и национално въздигане. Поклон!

РЕПОРТАЖ И СНИМКИ: МАРИЯ БЕГОВА