Начало Общество Адвокат и експерт за домашното насилие: Има много лица, проблемът е в...

Адвокат и експерт за домашното насилие: Има много лица, проблемът е в правораздаването

СПОДЕЛИ

 

Само за седем месеца в България са убити 12 жени в условията на домашно насилие, става ясно от статистика на фондация „Спасена“. Това са само случаите, които са медийно известни.

За тази година ръстът на случаите на домашно насилие е 123%. Данните включват сигнали, подадени от жени, деца и мъже. Средно на денонощие на телефон 112 се получават близо 140 сигнала за домашно насилие, като това са само регистрираните престъпления.

Пред бТВ адвокат Силвия Петкова обясни, че за по-голямата част от случаите дори не се знае. „По-голямата част от жертвите изобщо не подават сигнали от страх, от някаква форма на надежда, че насилникът ще се промени, че между жертвата и насилникът има любов“, каза тя.

По данни на МВР е необходимо полицаите да посетят един адрес близо 8 пъти, докато жертвата предприеме действия за защита от насилника.

„Насилието има много лица – за съжаление, това, което хваща статистиката, е върхът на айсберга. Защото физическото насилие е само една от най-грубите форми на насилие. Важно е да изясним, че в тази битка няма победител и победен – и двете страни са губещи. Според мен същността на проблема е как да се направим превенция – как да направим така, че неизбежните конфликти, които възникват между хората, да могат да се решават по ненасилствен път“, казва сексологът д-р Румен Бостанджиев.

Според него ранната проява на насилие в едно семейство може да бъде решена с помощта на семеен терапевт.

Д-р Бостанджиев посочи още, че в една по-ранна фаза, ако и от двете страни има желание да се седне и да се водят преговори, участието на медиатора (или фамилния терапевт), може да направи така, че играта да се смени.

„Въпросът не е да накажем насилника – в един момент това е абсолютно необходимо, но много по-ценно би било да се смени играта, да се излезе от този модел на насилник-жертва-спасител“, обясни той.

От своя страна адвокат Петкова посочи, че е имало мащабни промени в законодателството.

„Винаги съм казвала, че проблемът не е в законодателството, а в правораздаването. По-скоро заради липсата на бързата и адекватна реакция на властите при подаване на сигнал“, каза адв. Силвия Петкова.

Тя обясни още, че голям процент от случаите, които стигат до нея, са предшествани от някаква форма на психологическо насилие.

„Било чрез следене, чрез ограничение на права – тоест не се разрешава да се ходи на определени места, не се разрешава да се разговаря с определени хора. Когато жертвата е непослушна и не спазва тези забрани се стига и до физическо насилие – било с шамари, закани за престъпления: „Ако направиш това – ще те пребия“, закани за убийство“, категорична е Петкова.

Източник: offnews.bg