Начало Общество Двама наши ученици са сред 62 отличници в петия випуск на програмата...

Двама наши ученици са сред 62 отличници в петия випуск на програмата „Обучение за ИТ умения и кариера“

СПОДЕЛИ

Двама ученици от СУ „Нешо Бончев“ са сред 62-та отличници на петия випуск, завършил обучението си по Националната програма на МОН „Обучение за ИТ умения и кариера“.  Това са Христо Кръстев и Николай Шангов. 

В рамките на три години – в Х, ХI и ХII клас, учениците имат занимания извън учебното време – в свободното си време през седмицата, в събота и неделя или през ваканциите, и се обучават по професията „Приложен програмист“.

Тазгодишният випуск получи грамотите си на церемония в МОН от служебния министър на образованието и науката проф. Галин Цоков. 

„Това е една от най-успешните национални програми на МОН. От нейното начало през 2017 г. са се включили над 6200 ученици, а осигуреното финансиране оттогава досега е над 4,3 млн. лв.“, посочи министър Цоков.

Проф. Цоков допълни, че ще се търсят възможности програмата да бъде разширена и надградена.

По думите на министър Цоков учениците придобиват професия на бъдещето благодарение на допълнителното си обучение по Програмата.

„Това е бъдещето на професионалната подготовка. Тези след вас ще сменят два или три пъти своите професии и трябва постоянно учене. Вие, Вашите родители и учители сте осъзнали, че постоянно трябва да надграждаме своите знания и умения, за да имаме успешна професионална реализация“, каза още проф. Цоков.

Успешно преминалите обучение по Програмата придобиват професионална квалификация по професията „Приложен програмист“. В нея могат да участват ученици от Х, ХI и ХII клас, които не се обучават по професия от професионално направление „Компютърни науки“. Могат да се включат и ученици в XII клас, които се обучават по професията „Програмист“ с придобиване на II степен на професионална квалификация, и да придобият III степен по професията „Приложен програмист“. Съответно те преминават през тригодишно или едногодишно обучение по Програмата.

Кандидатстването за учениците, които през учебната 2024/2025 г. ще бъдат в Х или в XII клас, е отворено до 23:59 часа на 13 октомври 2024 г. и става чрез регистрационна форма.

Обученията се организират от пет центъра – в София, Правец, Русе, Пловдив и Бургас, като се провеждат в над 40 изнесени точки в различни населени места. Сред тези изнесени точки е и гр. Панагюрище с преподавател по програмата Цветана Мулешкова.

Учебните програми, по които се подготвят младежите, са разработени в партньорство от представители на ИТ бизнеса, висши училища и професионални гимназии. В преподаването се включват и специалисти от ИТ сектора и от висши училища, което създава условия за обмен на знания, провеждат се и стажове във фирми. Предоставянето на учебни материали и оценяването на учениците се осъществява в специализирана платформа, достъпна за всички участници в обучението по Програмата.

След като завършат, участниците в нея най-често избират да се занимават с придобитата професионална квалификация по професията „Приложен програмист“ като продължават обучението си във висше училище, или започвайки веднага работа в ИТ компания, или едновременно работят и учат.

В награждаването се включи и служебният заместник-министър на образованието и науката Таня Михайлова. На церемонията в МОН присъстваха също представители на ИТ бизнеса, партньори в Програмата – Българската асоциация на софтуерните компании, Българската работодателска асоциация иновативни технологии), Асоциацията за иновации, бизнес съвършенство, услуги и технологииБългарската асоциация по информационни технологии.