Начало Култура Германия и Португалия си поделиха първото място на Международния фестивал на фойерверките...

Германия и Португалия си поделиха първото място на Международния фестивал на фойерверките Панагюрище, България 2024 

СПОДЕЛИ
Международния фестивал на фойерверките

От 20 до 22 септември се проведе Международният фестивал по фойерверки – Панагюрище, България 2024. По традиция в него участваха 3 отбора, като тази година те бяха от Франция, Германия и Португалия. Те се състезаваха с еднакви по брой и вид пиротехнически материали, ефекти, калибри и цветове. Заданието им бе да направят пиропрограма с филмова музика от 6 до 9 минути, използвайки различни комбинации от ефекти, височина и размери на фойерверките.

Всеки от отборите се представяше в един от трите дни в центъра на Панагюрище и предизвикваше възторжено одобрение на многохилядната публика. Събитието официално откри кметът на Община Панагюрище на 20 септември.

След приключване на фестивала  журито отреди две първи места. Едното бе за миналогодишния победител – Германия, а другото за тима на Португалия, на чието пиротехническото майсторство публиката се наслаждава на 22 септември. На трето място бе класиран отборът на Франция. 

Наградите връчиха членовете на журито, което беше в състав: Желязко Гагов – кмет на Община Панагюрище, Пепа Филина – заместник-кмет на Община Панагюрище, инж.Николай Пелтеков – изпълнителен директор на „Асарел-Медет” АД,  Лияна Панделиева – представител на инж.Иван Чолаков, изпълнителен директор на „Оптикс” АД.

Благодарствени плакети от името на Община Панагюрище и фирма „Огнена хризантема” получиха генералният спонсор на фестивала „Асарел-Медет” АД и „Оптикс“ АД за финансовата подкрепа.

Преди всяко състезателно пиротехническо шоу имаше двучасова концертна програма, организирана и финансирана от Община Панагюрище. И в трите вечери имаше моменти, в които изпълнителите  довеждаха публиката до екстаз. 

На 20 септември пяха Гласът на България 2023 Надежда Ковачева и Стойко Шопов, възпитаници на панагюрската музикална школа към Центъра за подкрепа и личностно развитие, групите „Молец” и „Deep Zone Project“.

На 21 септември в концертната програма участваха панагюрката Нонка Маслева,  клубният тандем Веси Бонева и Светлин Къслев и певицата, чийто глас е разпознаваем още от първата изпята фраза – Тони Димитрова

На 22 септември многобройната публика бурно аплодира една от най-успешните и обичани млади изпълнителки – ДАРА. След нея имаше мощна експлозия от рок музика в изпълнение на група „Слипърс” от гр.Карлово и придобилите статут на легенди рокдинозаврите от „АХАТ”.

Водещ и в трите фестивални дни беше Павел Владимиров. Техническото обезпечаване бе дело на инж. Милчо Кацаров от Music Rental Company.

Официалното откриване и закриване на фестивала включваше. пиромюзикъл на „Огнена хризантема” ЕООД.

Организатори на Международния фестивал на фойерверките от началото му през 2013 г. досега са Община Панагюрище и „Огнена хризантема” ЕООД.                          Събитието се реализира благодарение на ГЕНЕРАЛНИЯ СПОНСОР „АСАРЕЛ-МЕДЕТ” АД и финансовата подкрепа на „Оптикс“ АД.

Международния фестивал на фойерверките
Журито на Международния фестивал на фойерверките Панагюрище-2024
Международния фестивал на фойерверките
Международен фестивал на фойерверките