Начало Култура ГОСТУВАЩА ИЗЛОЖБА “МОИТЕ СЪРДЕЧНИ ПОЗДРАВИ И ОДРИН Е БЪЛГАРСКИ ВЕЧЕ”

ГОСТУВАЩА ИЗЛОЖБА “МОИТЕ СЪРДЕЧНИ ПОЗДРАВИ И ОДРИН Е БЪЛГАРСКИ ВЕЧЕ”

СПОДЕЛИ
изложба
изложба

„Моите сърдечни поздрави и Одрин е български вече“ е съвместна изложба на РИМ – Велико Търново, Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства – Казанлък и Исторически музей – Стрелча. 

111 години са изминали от превземането на Одринската крепост от българската армия в хода на Балканската война (1912 – 1913 г.) 

По този повод Регионален исторически музей – Велико Търново, Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства – Казанлък и Исторически музей – Стрелча представят изложба посветена на този славен момент от войната.

Таблата към изложбата ще дадат възможност на местните жители и гости на града да видят различни епизоди, запечатани във фотографии, документи и вещи, свързани с град Одрин и превземането му. 

Акцент в изложбата е снимка от архива на госпожа Лилия Димитрова с посвещение и дата „13. Март 1913 год. В Одрин. – Моите сърдечни поздрави и Одрин е български вече. Ваш: Г. Чорбаджийски“. 

Именно този надпис дава и името на самата изложба. Авторът му  Георги Чорбаджийски – брат на писателя Чудомир – прави снимка за спомен след превземането на града заедно с двама свои бойни другари, която праща на своите родители. 

От фонда на Исторически музей – Стрелча ще бъдат извадени непоказвани до момента експонати и фотографии на стрелчани, участвали в Балканските войни. Сред тях по-интересни са параден мундир на офицер от Генералния щаб на армията, офицерска сабя, орден “Османие“, карабина “Манлихер” и др. 

За реализирането на тази изложба са използвани снимки и материали от архивите на: ДВИА – Велико Търново, Музей на фотографията – гр. Казанлък, МО – София, Николай Гичев, Лилия Димитрова, Хриси Владкова, Петя Големанова, Александър Въчков, Симеон Цветков и Исторически музей – Стрелча.