Начало Общество До 15 октомври родителите подават заявления за еднократната помощ от 300 лева...

До 15 октомври родителите подават заявления за еднократната помощ от 300 лева за ученици

СПОДЕЛИ

15 октомври е последният ден, в който родителите на учениците от първи, втори, трети, четвърти и осми клас ще могат да подават заявления-декларации за подкрепа с еднократната помощ за учебната 2024/2025 година, припомнят от РДСП-Пазарджик. До момента в дирекциите „Социално подпомагане“ в област Пазарджик са подадени общо 7732 заявления – декларации за този вид еднократна помощ, отпуснати са средства за 7 400 деца.

За началния етап на образование – от 1 до 4 клас са подадени 6 160 заявления от имащите това право 8 073 ученици, а за осмокласниците едва 1 550 от правоимащите 2 243 младежи, които са постъпили в гимназиите и средните училища в областта.

Най-активни са родителите на учениците от 1 до 4 клас и на осмокласниците в общините Пазарджик и Лесичово – 3 215 подадени заявления, след тях са тези от Велинград и Сърница – общо 1 414 и Септември и Белово – 924. Най-малко са в Батак – 137.

Помощта от 300 лева се отпуска без изискване за доход и заявленията-декларации могат да се подават на място в ДСП по настоящ адрес, на електронните адреси на ДСП в областта, които са защитени канали за обмен на информация:https://asp.government.bg/bg/kontakti/teritorialni-strukturi/, чрез Системата за сигурно електронно връчване, подписани с персонален идентификационен код на Националния осигурителен институт, с квалифициран електронен подпис или чрез Български пощи и не е необходимо да се чака последният срок за това. Едно от условията е децата да живеят постоянно в страната, да не са настанени за отглеждане извън семейството по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето. Припомняме, че 50 на сто от нейния размер се изплаща след влизане в сила на заповедта за отпускането й, а остатъкът в началото на втория учебен срок, ако детето продължава да посещава училище, освен ако това е невъзможно поради здравословното му състояние. Вече отпуснати средства подлежат на връщане, когато ученикът не продължи образованието си през втория учебен срок или ако в рамките на един месец е отсъствал повече от 5 учебни часа без уважителни причини.

Родителите могат да се запознаят с условията за ползване на този вид целева помощ на страницата на Агенцията за социално подпомагане и да изтеглят формуляр на заявленията – декларации на посочения линк:  https://iisda.government.bg/adm_services/services/service_provision/42065#tab_sample за първи-четвърти клас и на https://iisda.government.bg/adm_services/services/service_provision/105697#tab_sample за осми клас.

Срокът за подаване на заявленията–декларации е 15 октомври 2024 г..

През 2023 година от тази еднократна помощ са се възползвали родителите на 8 887 децата, записани и постъпили в първи, втори, трети, четвърти и в осми клас на държавните и общински училища в област Пазарджик.