Начало Бизнес „Асарел-Медет“ представи напредъка по проекта AGEMERA на научна конференция

„Асарел-Медет“ представи напредъка по проекта AGEMERA на научна конференция

„Асарел-Медет“ е единствената българска компания, която участва в проекта AGEMERA, заедно с още 19 партньори от бизнеса и научните среди

СПОДЕЛИ
AGEMERA

 „Асарел-Медет“ е единствената българска компания, която участва в проекта AGEMERA, заедно с още 19 партньори от бизнеса и научните среди

Главният геолог на „Асарел-Медет“ инж. Десислав Иванов представи напредъка по проекта AGEMERA по време на 67-мата Международна научна конференция, организирана от МГУ „Св. Иван Рилски“. Събитието се проведе на 18 октомври, с финансовата подкрепа на „Асарел-Медет“. Конференцията се организира ежегодно и традиционно в нея участват много млади учени и изследователи, студенти и докторанти, наред с утвърдени и световно известни учени. „Асарел-Медет“ е единствената българска компания, която участва в проекта AGEMERA, заедно с още 19 партньори от бизнеса и научните среди.

„Мюонните детектори, които инсталирахме в рудник „Асарел“, изчисляват обемната плътност на скалите, а разстоянието на детекция достига до 1 км. Подобно измерване се прави за първи път в България, като разработката е на унгарския геофизичен институт за изследвания „Вигнер“, а разпространител на апаратурата е финландска компания“, разказа инж. Десислав Иванов. Единият мюонен детектор е за подземно сканиране, а вторият е за измервания на повърхността. Изследванията обхващат обемна зона с разломни нарушения в южната част на рудника и ще детайлизират спецификата на масива.

По проекта AGEMERA e тестван нов вакуумен сондажен детектор, отчетено е и значително развитие в софтуера за анализ и симулация. „През месец септември в рудник „Асарел“ беше тестван и уникален минен дрон, който все още е във фаза на разработка. Целта на полетите беше да се локализира главен рудоопределящ разлом в западната част на находището. Заснемането ще бъде последвано от 3D инверсия на данни и на тяхната структурна интерпретация“, обясни инж. Десислав Иванов пред участниците и гостите на 67-мата Международна научна конференция, организирана от МГУ „Св. Иван Рилски“.