Начало Бизнес Преподаватели от Университета по архитектура, строителство и геодезия посетиха „Асарел-Медет“

Преподаватели от Университета по архитектура, строителство и геодезия посетиха „Асарел-Медет“

СПОДЕЛИ

Доц. д-р инж. Юри Цановски – заместник-декан на Геодезическия факултет в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София, и гл. ас. д-р инж. Георги Радославов – преподавател в катедра „Метални, дървени и пластмасови конструкции“ към Строителния факултет, посетиха „Асарел-Медет“ на 22 октомври. Гостите бяха посрещнати от прокуриста на компанията Галя Костова и инж. Здравка Кърпаров – ръководител на отдел „Строителство“. Тe ги запознаха с производствената дейност на „Асарел“ и текущите проекти на дружеството, по които е възможно партньорство.

След работната среща преподавателите от УАСГ посетиха диспечерския пулт на рудник „Асарел“, където началникът на рудника инж. Иван Андреев им разказа за организацията на работа в компанията и системите за контрол на стабилността на рудничните откоси. „Радарната система Ibis FPM се използва при нас от 2018 година. Тя е италианско производство и на всеки три минути обхожда откосите на рудника. Двата радара сканират с точност до 0,4 милиметра. Всяко движение на земните маси, по-голямо от 4 мм/ч, се засича от машините, които изпращат предупреждение“, обясни той и добави, че функционира и втора система за контрол, като на различни точки по периферията на рудника са поставени три автоматизирани тотални станции, които денонощно наблюдават отражателни призми монтирани в котлована.

Гостите посетиха и Обогатителна фабрика, където ръководителят на цеха инж. Неделчо Елшишки ги запозна с процесите на смилане, обогатяване и флотация на медната руда. Обиколката в „Асарел-Медет“ завърши с посещение на хвостохранилище „Люляковица“. Ръководителят на цех „Водно-отпадно стопанство, пречиствателни станции, Екстракция и електролиза“ инж. Стоил Трошанов им разказа за възможностите на контролната измервателна система, която денонощно следи състоянието на съоръжението.

В края на посещението си в компанията преподавателите от УАСГ разгледаха двете фирмени експозиции за историята и развитието на „Асарел-Медет“ и изведените от употреба минни машини и оборудване.