Начало Местна власт И в Елшица казаха категорично „не“ на соларните панели. Ще има ли...

И в Елшица казаха категорично „не“ на соларните панели. Ще има ли референдум?

СПОДЕЛИ

Очаква се до края на седмицата да бъде стартирана процедурата по провеждането на референдум

Снощи, по време на общественото обсъждане в село Елшица във връзка със заявено намерение за поставяне на соларни панели в землището на община Панагюрище, местните хора казаха своето категорично „не“. Срещата се състоя в местното читалище. Дискусията бе модерирана от кмета на общината Желязко Гагов, присъстваше главният архитект на общината Николай Младенов, представител на проектантската организация, зам.-кметът Ивайло Иванов, общински съветници и представители на администрацията.

Както по време на първото обществено осъждане, което се проведе в сградата на общината в Панагюрище миналата седмица, така и снощи, хората бяха единодушни, че не желаят да живеят сред соларни панели. От своя страна кметът Желязко Гагов увери, че кметското ръководство има една задача – да изпълнява исканията на жителите на общината.

Новината от снощи е, че в Общинския съвет ще бъде внесено предложение за провеждане на референдум. Това съобщи общинският съветник Павел Хрисков, който поясни, че на консултативен съвет в присъствието на съветници от всички политически партии в местния парламент, е обсъдено провеждането на референдум,  за да се чуе общественото мнение. „След като по време на първото обществено обсъждане се чу, че държавата планира да бъде направен механизъм според който да няма значение какво мисли общинският съвет, ние решихме да внесем за разглеждане предложение за референдум – местен, за цялата община, като целта е община Панагюрище да даде много ясен знак – на национално ниво, на депутати и министерства, че не желаем да има тук такива мегапроекти.“ – заяви Хрисков. Той уточни, че до края на седмицата процедурата ще бъде стартирана.