Начало Бизнес Започва газификация на Панагюрище със средства от фонд „Козлодуй“

Започва газификация на Панагюрище със средства от фонд „Козлодуй“

СПОДЕЛИ

газопоровод1Ще стартира газификацията на Панагюрския регион, става ясно от прес информация на Министерството на икономиката и енергетиката. Оттам съобщават, че е сключен договор между  „Булгартрансгаз“ ЕАД и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) с за грант № 057, с който се отпуска безвъзмездна финансова помощ от Международен Фонд „Козлодуй”. С тези средства ще се изградят  три преносни газопровода с автоматични газорегулиращи станции (АГРС) до  Панагюрище, Пирдоп, Свищов, Банско и Разлог. Общата стойност на трите проекта е оценена на 21 790 000 евро. От тях  безвъзмездната финансова помощ чрез  Международен Фонд „Козлодуй” е в размер на 11 000 000 евро, а съфинансирането се осигурява  от “Булгартрансгаз” ЕАД и е в размер на 10 790 000 евро. Планирано е изграждането на трите нови газопроводни отклонения да завърши в края на 2016 година.

Преносния газопровод с АГРС до Панагюрище – Пирдоп е планирано да бъде с дължина 46 км и диаметър 273 мм. Предвидено е изграждане на две. автоматични газорегулиращи станции. Предвидената обща стойност на проекта е 7 200 000 евро, от които 3 600 000 евро финансирани от Международен Фонд „Козлодуй”. С реализирането на проекта се очаква да се реализира газификацията на общо 7 общини – Пирдоп, Златица, Панагюрище, Стрелча, Мирково, Чавдар и Челопеч, разположени в региона „Централно Средногорие“, става ясно от съобщението.

Припомняме, че газификацията на региона чрез средства от фонд „Козлодуй“ бе договорено от предишния енергиен министър Делян Добрев през 2012 година, а сега се подписва договорът за финансиране.

2 КОМЕНТАРА

  1. Значи просто няма да асвалтират улиците! И без това евро парите са спрени и чакат да видят дали ще изберем техните хора – кои са техинте, като за нас всичките са крадци, не е ясно. Ще стане като в Костинброд – след смяна на водопровода вече две години газят в калта. А тоя проект може и да е само замазване на очите, ‘щото парите за асвалт ги няма.




    0



    0