Начало Общество Читателски сигнал: „Докога с тези безумия? Поне липите да бяха пожалили…“

Читателски сигнал: „Докога с тези безумия? Поне липите да бяха пожалили…“

27
2
СПОДЕЛИ

DSCI5533

„Докога с тези безумия? Поне липите да бяха пожалили…“ С тези думи се обърна към нас по телефона наша читателка, която пожела да остане анонимна. В разговора, който проведохме, тя уточни, че става въпрос за улица „Оборище“, където днес са изкоренени безмилостно всички живи дървета. „Поне липите да бяха пожалили! Все едно, че дете са отсекли! – сподели тя с тревога и възмущение в гласа си– Не знам дали това е по някакъв проект или не, но е пълно безумие! Тези, които ги изсичат дали знаят  колко време расте едно дърво? Това са белите дробове на този град. Чух коментари, че ги махали, защото повдигали тротоарните плочи. Сигурна съм, че има и друг начин да се реши проблема, не да се изсичат! Лично на мен дърветата не ми пречеха изобщо! Миришеше ми на липа, като си отворех прозореца, а сега!? “ – бяха точните й думи.

На въпросната улица наш репортер в ранния следобед днес завари само един от работниците по В и К проекта , явно панагюрец, който запита риторично: „Защо ги изкореняват? Можеше да ги запазят! Не бяха толкова стари!“

Ето и официалното становище на Община Панагюрище обобщено от главният експерт “Връзки с обществеността, протокол и международно сътрудничество” Цеца Плачкова – Попова:

Във връзка с постъпил анонимен сигнал и излязла публикация в сайта ПИА НЮЗ, за “изкоренени безмилостно живи дървета” по улица “Оборище”, Община Панагюрище уведомява жителите на града, че действията са предприети въз основа на постъпила жалба на 10 май 2014 година от граждани, живущи на същата улица.

В жалбата е описан проблем със съществуващите липи по улица “Оборище”, като се казва, че те “са много стари и корените повдигат плочките на тротоарите и са стигнали до къщите”. Молбата на жалбоподателите е липите да бъдат премахнати, защото “са много грозящи и правят пакости на живущите и на улицата като цяло”.

Предвид жалбата и във връзка с реализирането на проектите “Панагюрище – столица на свободата” и “Интегриран инвестиционен проект във ВиК сектора за гр. Пнагюрище”, Община Панагюрище предприе действия по премахване на липите по улица “Оборище”.

След полагане на новата тротоарна и пътна настилка по улица “Оборище”, на мястото на премахнатите липи ще бъдат засадени нови декоративни дървесни видове с вертикална коренова система, които да не нарушават в бъдеще настилката и да поддържат добро екологичното равновесие и естетически вид на улицата.

До момента няма случай, в който премахната дървесна растителност в град Панагюрище да не бъде възстановена. Нещо повече. В Програмата си за управление за периода 2011-2015 година и в работата си по благоустрояването и озеленяването на града и общината Ръководството на община Панагюрище акцентира върху реконструкцията и новата визия на зелените площи, площадно и парково пространство.

 

DSCI5534 DSCI5535 DSCI5536 DSCI5537 DSCI5538

 

2 КОМЕНТАРА

  1. постъпила жалба на 10 май 2014 година от граждани, живущи на същата улица.

    Може ли да ни покажете тази жалба? Колко човека са я подписали и колко са дърветата пред техните къщи? И за парка, и за гробището, и за „Райна Княгиня“ ли имахте жалби?!? Няма край наглостта ви!!!




    0



    0
  2. Докога с тези безумия? До кога? – Докато ги търпим. За съжаление сме търпеливи до умиране. И докато се страхуваме. И въпросната госпожа се страхува да си каже името. Кой всъщност представлява панагюрската общественост? И кой защитава интересите й? Налага се сами да го направим.




    0



    0