Начало Общество Регионален форум „Геотермална енергия, ВЕИ и енергийна ефективност – предизвикателства пред Област...

Регионален форум „Геотермална енергия, ВЕИ и енергийна ефективност – предизвикателства пред Област Пазарджик”

СПОДЕЛИ

1211В сградата на Областна администрация – Пазарджик, от 10,00 ч. на 6-ти юни 2014 г., петък, ще се проведе Областен съвет по енергийна ефективност(ЕЕ) и възобновяеми енергийни източници(ВЕИ). В рамките на съвета ще се проведе регионален форум на тема „Геотермална енергия, ВЕИ и енергийна ефективност – предпоставки пред Област Пазарджик”. Събитието се провежда в рамките на международен проект GeoSEE(http://www.geosee.eu). Това е проект, който се финансира по програма за транснационално сътрудничество „Югоизточна Европа” (www.southeast-europe.net), която е насочена към междурегионално сътрудничество в различни области В него участват общо 8 европейски държави: България, Словения, Италия, Унгария, Румъния, Хърватска, Македония и Сърбия. От България участват Регионална енергийна агенция – Пазарджик (РЕАП) и Областната администрация, която участва като асоцииран партньор.

Целта на проекта е да бъдат проучени иновативни възможности за производство на електричество и топлинна енергия чрез комбиниране на два вида възобновяеми енергийни източници – геотермални води и дървесна биомаса. Тези два възобновяеми източника бяха избрани от българските партньори предвид потенциала им на територията на Област Пазарджик. Все още технологиите за производство на електричество от геотермални води са слабо познати в нашата страна и на практика такова производство липсва. Геотермалните води са използвани предимно за балнеология, спа-туризъм и локално отопление на сгради, но не и за производство на електрическа енергия. Счита се, че подходящи за такова производство са води с температура над 90oC. Проект GeoSEEобследва възможности за производство на електричество и от геотермални води с по-ниска температура, но чрез използване на допълнителен възобновяем енергиен източник, какъвто в нашия случай е дървесната биомаса. Такъв вид хибридна употреба би допринесла за по-мащабно оползотворяване на нискотемпературните геотермални флуиди, правейки ги икономически изгодни за употреба чрез намаляване на бизнес риска, подобряване пазара на този вид ВЕИ и привличане на частни инвеститори.

Във форума са поканени да участват всички общини от областта, като експерти по геотермалните ресурси и оползотворяването на дървесната биомаса за енергийни нужди ще бъдат поканени с цел да се провокира един регионален дебат между представители на местните власти и експерти в областта на възобновяемите енергийни източници.