Начало Анализи Любопитна статистика показва най-предпочитаните имена за новородени през 2017 година

Любопитна статистика показва най-предпочитаните имена за новородени през 2017 година

СПОДЕЛИ

По данни на Национален статистически институт (НСИ) сред 10-те най-разпространени имена на новородените момчета, наред с Георги, Димитър, Иван и Никола, преобладават необичайни за българската традиция имена като Мартин, Даниел и Виктор.

В последните години се увеличава и броят на новородените с имена на български ханове и царе – Борис, Калоян, Симеон, Аспарух и други.

Най-разпространените мюсюлмански имена при момчетата и през 2017 г. са Емир и Мерт.

Челната тройка сред десетте най-често срещани имена при момичетата – Виктория, Мария и Никол се запазва вече трета година, като веднага след тях са Рая и Александра.

Най-разпространените мюсюлмански имена при момичетата са Елиф и Мелек.

През 2017 г. двойно име са получили 273 момчета и 468 момичета, като разнообразието при тях е изключително голямо.

От началото на 21-ви век все по-често се избират имена, които са популярни в целия свят – Александър, Мартин, Виктор, Николай, Виктория, Мария, Никол, София.
До 2015 г. Георги е начело в класацията на най-предпочитаните имена за новородените момчета в България. През 2016 г. отстъпва първото място на Александър, което е най-често срещаното име и през 2017 година.
Виктория продължава да води първенството, въпреки че броят на живородените момичета с това име (741) намалява вече втора година.