Начало Интервюта Димитър Цоцорков: Върнах се в България, вдъхновен от патриотизма на баща ми

Димитър Цоцорков: Върнах се в България, вдъхновен от патриотизма на баща ми

СПОДЕЛИ

Изминалата година бе много успешна, но и много тъжна за мен и колегите ми

През 2018 година ще инвестираме 135 млн. лв. по програмите за дългосрочно устойчиво развитие на дружеството

Визитка:
Димитър Цоцорков е председатeл на Надзорния съвет
на „Асарел-Медет“АД от 20 ноември 2017 година. Роден е през 1975 г. в Панагюрище, завършил е езикова гимназия в Пазарджик. Има две бакалавърски степени – по икономика и финанси и по компютърни науки, от Американския университет “Ричмънд” в Лондон. Магистър е по информационен мениджмънт и финанси от Университета „Уестминстър” в Лондон. Работил е като агент по продажби и маркетинг в London Electricity и мениджър по експедиране в Glencore UK Ltd., Лондон. В „Асарел-Медет”АД е от 2001 г. като експерт по продажби и хеджиране, след което става ръководител на отдел и директор “Корпоративно развитие”. Член на Управителния съвет на “Асарел-Медет”АД от 2014 г., а от 2015 г. до 20 ноември 2017 г. е негов председател. Изпълнителен директор е на дъщерното дружество “Асарел Инвестмънт” ЕАД.
Семеен, с три деца.

– Г-н Цоцорков, отминаващата година бе изключително тежка за Вас и семейството ви, за екипа на „Асарел-Медет“ АД, след загубата на баща ви проф. д-р Лъчезар Цоцорков, но въпреки това финансовите и производствени резултати на компанията са изключително добри. Бихте ли обобщили случилото се през 2017 година?

– Да, наистина. Настоящата година е много успешна за компанията и същевременно много тъжна. Една от най-тъжните за нашето семейство и всички членове на екипа, който работеше с моя баща. Той направи много за дружеството, за община Панагюрище и за България. Можем да кажем, че успехите на компанията – това, че тя е лидер в рудодобива у нас, е в огромна степен негова заслуга. Баща ми обичаше да казва, че смисълът на човешкия живот е да оставиш света по-добър след себе си. Мисля, че той това го доказа и го постигна. Не е нужно да изброявам какво е направил. Но за всеки човек, който идва в Панагюрище, е видно колко много е сътворил. Като се започне от залата трезор на Панагюрското златно съкровище, спортната зала „Арена Асарел“, болницата „Уни Хоспитал“, която е на най-високо световно ниво по отношение на технологиите и качеството на обслужване. Всичко това, както и успехите на „Асарел–Медет“ АД, са заслуга на баща ми и добрия управленски екип, който той успя да изгради през годините. Това също е един от неговите големи успехи – силният, сплотен екип, който има компанията. Защото един човек, колкото и да е успешен, колкото и добър професионалист да е в своята област, без добър екип, без дългосрочна визия не може да постигне такива резултати. Философията на нашата компания е, че не работим от днес за утре, а имаме стабилна перспектива и това е една от основните причини за успеха. Затова и резултатите през тази година са впечатляващи както във финансово изражение, така и по отношение на производствените постижения.

– Какво, конкретно, имате предвид?

– Ако трябва да говорим в цифри, при план за добив от 36,7 милиона тона минна маса към началото на декември ние сме постигнали 37,8 милиона тона. Преработката на медна руда е 12, 2 милиона тона, като по-голямата част, около 10,9 милиона тона, е превозена с циклично-поточна технология, която е щадяща околната среда, с голям екологичен ефект. Наред с това отчитаме преизпълнение по чисто производствени показатели, като извличането на мед от рудата, което е наш основен показател. Да не забравяме и един от най-важните показатели, себестойността на единица произведен тон метал, който при съпоставими условия е най-добър през тази година, в сравнение с последните четири. Това е в резултат на нашата политика за непрекъснато въвеждане на иновации и нови инвестиции в най-модерните технологии. Тук е мястото да благодаря на всички работещи в „Асарел-Медет“ АД, които ежедневно в своята работа влагат ум и сърце, лоялност и професионализъм, за да бъде компанията това, което е – лидер в българския рудодобив, компания с визия за иновации и инвестиции в най-модерна техника и технологии. Ето, съвсем наскоро получихме голямата награда за „Зелена иновация“ заради рекултивацията на наше действащо минно съоръжение, върху което вече има експериментални насаждения на лавандула и производство на лавандулово масло.

– Вече сте начело на „Асарел-Медет“ АД като председател на Надзорния съвет. Това ще доведе ли до някакви съществени промени в управлението и мениджмънта на компанията, ще продължите ли следването на начертаната дългосрочна стратегия за развитие? Какви са перспективите пред „Асарел-Медет“ АД в следващите години?

– Последното общо събрание на „Асарел–Медет“ беше много важно за компанията, защото решенията му потвърдиха и доказаха мощната подкрепа, която има досегашната политика за дългосрочно устойчиво развитие и за социална отговорност. В основата на тази политика стоеше визията на моя баща. След като ми беше гласувано доверие и бях избран за председател на Надзорния съвет, възнамерявам да следвам същата политика и да продължа да работя в тази посока. Основната философия, основното кредо, ще бъде приемствеността, т.е. аз и цялото ръководство на „Асарел-Медет“ ще положим всички усилия да запазим постигнатото и да го надградим. Основни наши приоритети, както и досега, остават проектите за дългосрочно развитие на дружеството, по които през 2018 година планираме да инвестираме 135 милиона лева. Безусловно спазваме всички европейски и световни стандарти за опазване на околната среда, здравословни условия на труд, трудовата безопасност и в това отношение не допускаме никакви компромиси, даже правим повече, отколкото изисква нормативната уредба. През последните пет години нямаме нито една трудова злополука, което е резултат от огромните ни усилия в тази насока. Доверието на акционерите, лоялността на всички работещи в компанията, отличните ни взаимоотношения със синдикалните организации и доверието на обществото ни дават сили и увереност да мислим, че ще продължим уверено напред. В тази връзка кардинални промени в управленския екип няма да има, защото резултатите, които постигаме, са отлични. Доказателство за това е, че на изпълнителния директор инж. Делчо Николов му беше възложена и нова позиция – председател на Управителния съвет.

– Завършил сте икономика в Лондон, работил сте там. Доколкото знам от 2001 г. сте в „Асарел- Медет“ на ръководни позиции, но все пак мислил ли сте някога, като студент например, че в един момент ще се насочите към рудодобива, производството, управлението на най-голямата и структуроопределяща компания в този бранш у нас?

– Мисля, че поговорката, която казва че първите седем години на човек са най-важни, не е случайна. В своето детство, а и по-нататък в живота си, виждах че моите родители постоянно работеха. Баща ми вечно нещо строеше, ръководеше някой важен регионален или национален обект. Така постепенно с годините осъзнах какво значи отговорна работа, какво значат за баща ми „Асарел-Медет“ и община Панагюрище. Разбрах какво е патриотичен дух, какви са същностните, непреходни ценности, какви са добрите и продуктивни навици. С тази негова всеотдайност към работата, с неговите устрем и каузи – професионална и патриотична, той вдъхновяваше всички около себе си, в това число и мен. Затова не беше случайно, че през 2001 г. се върнах в България, вдъхновен от патриотизма на баща ми. След обучението си в Лондон и започнах на най-ниското ниво в йерархията на компанията, като специалист. След това бях началник отдел, после директор на дирекция. Разбира се, спорели сме с баща ми по всякакви теми. Това е нормално в една отговорна и напрегната работа. Имали сме различия, но никога не съм съжалявал, че се върнах в България и съм горд, че съм част от екипа на „Асарел-Медет“.

– Имате три деца. Бихте ли насочили някое от тях, или и тримата, да тръгнат по стъпките на дядо си и баща си, или те сами трябва да решат в каква посока да поемат и с какво да се занимават?

– Модерното възпитание, което споделяме с моята съпруга, е да не ги насочваме и принуждаваме да поемат определена посока. Би трябвало те сами да изберат своя път в живота при положение, че са изградили хуманна и здрава ценностна система. Ние ще им помагаме с каквото можем, но ако решат да поемат по стъпките на дядо си и баща си, ще ги подкрепим във всяко едно отношение. Преди няколко дни ги доведох тук, в „ Асарел-Медет“, защото най-малкият ми син не беше идвал. А постоянно ме питат къде работя и какво правя до късно вечер, затова реших да им покажа. И тук големият ми син, който е на 9 години, ме попита: „Какво ще правя аз на първия ми работен ден?“. Отговорих му, че когато дойде този ден, тогава ще му кажа. Освен това, често повтаря, че иска да стане изобретател, майстори разни неща. Постоянно строи стени на язовири.

– Трудно ли е да носиш отговорност за конгломерат от фирми, около 2000 специалисти и работници, огромни финансови обороти, сложно и трудно производство? Как си почивате?

– Наистина е трудно и отговорността е много голяма, но както споменах, работя с екипа на „Асарел-Медет“, който е изключителен, на световно ниво бих казал. Благодарение на този екип се справям, работим единно с визия за бъдещето и бихме се справили с всяко предизвикателство. От друга страна, колкото и да е натоварен един мениджър, грижите за здравето и почивката са част от успеха и са елемент от наша фирмена политика. Всеки трябва да намира време поне 1-2 пъти в седмицата да спортува. Същото правя и аз. Спортувам по два пъти в седмицата – плуване, ски… Но свободното си време най-много обичам да прекарвам със семейството си.

Интервю на Любо Илков – вестник „24 часа“