Начало Общество Увеличиха местата в Синята зона в Пазарджик, глобата също

Увеличиха местата в Синята зона в Пазарджик, глобата също

СПОДЕЛИ

Вече ще може да се плаща и за 30-минутен престой в зоните за платено паркиране

Паркиралите в „Синя зона“ в Пазарджик ще плащат повече. Към глобата от 20 лева и таксата за скоба от 6 лева или за репатриране – 30 лева, ще се начисляват и по 1,50 лева за всеки час задържане или престой на наказателния паркинг. Обхватът на „Синя зона“ пък се увеличава с нови 10 места – тези пред Клиентския център на ЕВН. Така местата за платено паркиране стават общо 1408. Това са само част от промените в две наредби, гласувани от ОбС – Пазарджик.

За хората с увреждания ще има 142 вместо досегашните 100 места.

А междувременно влиза в сила и друга важна промяна. Занапред „паякът“ ще може да вдига не само колите, които пречат на движението или са оставени в нарушение на Закона за движение по пътищата, но и надлежно паркиралите в „Синя зона“, ако не са си платили или е изтекло времето, за което са заплатили. Аргументът е, че с поставянето на скоба не се освобождава, а остава блокирано мястото, заето от нарушителя. До репатриране в наказателен паркинг ще се прибягва и при превишаване на максимално разрешения престой, независимо дали е платено, както и при изтичане на работното време на „Синя зона“, ако дотогава нарушителят не се е явил да плати за сваляне на скобата.

Друга новост е, че вече ще може да се плаща и за 30-минутен престой в зоните за платено паркиране. Досега шофьорите бяха принудени да платят за час, дори ако има да свършат работа за 5-10 минути.

Информация и снимка: pazardjik.marica.bg