Начало Местна власт Никола Белишки: Панагюрище гради настоящето си с мисъл за бъдещето

Никола Белишки: Панагюрище гради настоящето си с мисъл за бъдещето

СПОДЕЛИ
Снимка: PIA-NEWS

– Г-н Белишки, през последните години впечатлявате цяла България със словото си на годишнините от Априлското въстание. Вярвате ли наистина, че Господ пази страната ни? Трудно ли се говори за турско робство?

– Трудно ни е като народ все още да осмислим и наваксаме тези пет века застой – в икономиката, в науката, в общественото съзряване, загубата на човешки ресурс. Докато светът върви напред и се променя – с еволюция или с революции – ние 140 години догонваме и наваксваме цивилизационните дефицити, останали от това робство, при това – при непрекъсваща загуба на огромен човешки ресурс. Но като че ли като общество ни е трудно да осмислим и да управляваме и свободата си, да я приемем като отговорност – лична и обществена.

И да, наистина вярвам, че Господ пази България. Има ни вече 13 века тук на това място в Европа, запазили сме своята идентичност, език, писменост и култура въпреки историческите катаклизми. Успяваме да вървим напред, да се развиваме, каквото и да ни струва това.

– Панагюрище е един от най-възрожденските градове и привлича туристи от целия свят.  Извън Панагюрското златно съкровище и неговото копие, с кои други обекти привличате гости от страната и чужбина?

– Освен трезора за Панагюрското златно съкровище, който беше изграден в историческия музей, реновираните къщи и музеи също привличат туристи от страната и чужбина. Това са Дудековата къща, Лековата къща, Тутевата къща, Къщата – музей „Райна Княгиня“. Те са малкото останали неразрушени от набезите на турските поробители по време на потушаването на Априлското въстание в Панагюрище. В Копривщица например всичко е запазено. А Панагюрище е било опожарявано поетапно и градът е бил разрушен до основи.

Има и много артефакти, които ни връщат към древността – към V – IV в. пр. Христа – още с основаването на селището в покрайнините на днешния град.

Освен с историческото наследство, община Панагюрище е привлекателна и с богатия си годишен културен календар,  развитата икономика, добрите условия за спорт и туризъм.

– Кои са основните приоритети пред община Панагюрище през 2019 г.?

– Смятам, че бъдещето и просперитетът на общината и на страната ни е в образованите млади хора и средствата, изразходвани за това, са инвестиция, а не разход. Затова през 2019 г., както и досега, един от основните приоритети в нашата община е подобряване на образователната инфраструктура. Само преди дни приключихме един от проектите, реализиран по Програма „Региони в растеж“ – ремонт, саниране и достъпност на средата. Проектът обхвана пет детски градини на територията на града. В тях бяха подменени изцяло ВиК и ел.системите, напълно обновени са спалните помещения и занималните, изцяло ремонтирани и преоборудвани кухни, санитарни помещения, стълбищни площадки и външните площадки за игра, сменени са горивните котли, а самите сгради – санирани. Целият ремонт приключихме в рамките на 2 години.

 

Освен това, ремонтирахме основно и преоборудвахме сграда, в която преместихме детската градина в едно от големите села в общината – с. Оборище, така че да отговорим  на потребностите от качествено образование и здравословни условия за отглеждане на децата в това село.

Въведохме и нов продукт във всички детски градини – „Щастливо детство“ и модул „Храноден“, като с това повишаваме информираността на родителите и изпълняваме основната си цел – непрекъснато да подобряваме качеството на образователните услуги.

Акцент в сферата на образованието за тази година е закупуване на интерактивни прожектори, с които по иновативен начин учителите ще могат да поднасят информацията в часовете на първокласниците. През есента във всеки един кабинет, в който ще има първокласници, ще има по един интерактивен прожектор.

Продължаваме да подобряваме условията за масов спорт и отдих в дворните пространства на всички училища. Ще изградим нови спортни площадки за фитнес на открито.

Сред другите ни приоритети е непрекъснатото подобряване на инфраструктурата в града и в малките населени места. По ОП „Региони в растеж“ приключва и друг проект, свързан с ремонта на 12 улици в града. Краят на проекта е 2 юни. Дотогава ще бъдат изцяло подменени настилките и тротоарите, в зелените площи ще има места за отдих. Предвидили сме и в малките населени места да бъдат благоустроени улици, да се сменят водопроводи.

В сферата на социалните услуги, с общински средства извършваме цялостно благоустрояване на дворните пространства на центровете за социални услуги за деца, младежи и възрастни хора с увреждания. Предстои преустройство на общинска сграда в домашен социален патронаж и детска млечна кухня – това ще стане по проект „Красива България“, със съфинансиране от страна на община Панагюрище.

– Въвеждате електронна система за прием на първолаци. Какъв очаквате да е ефектът от нея и има ли недостиг на места за първолаци в Панагюрище?

– Нямаме недостиг на места за първолаци, разполагаме с оптимална образователна мрежа. Целта е да модернизираме непрекъснато достъпа до услугите, които администрираме, и да улесняваме гражданите, а и педагогическите екипи, максимално.

– Граждани и бизнес вече могат да ползват 21 електронни услуги. Какви онлайн услуги още планирате?

– Предвиждаме  гражданите да имат възможност да проверяват своите задължения онлайн, както и да могат да ги покриват, използвайки виртуален ПОС-терминал. Плащането ще  се извършва с въвеждане на данни от банкова карта – дебитна или кредитна, и независимо от коя банка е издадена картата, при този начин на заплащане на задълженията такси няма да се начисляват.

Освен това, община Панагюрище ще  интегрира модула за е-Връчване към информационните си системи.  Електронното връчване позволява изпращане и/или получаване и съхраняване на електронни документи за/от публични органи, физически и юридически лица. Комуникацията чрез системата за е-Връчване замества класическия метод за доставка на писма. Предназначена е за граждани и юридически лица, за администрации, за лица, осъществяващи публични функции, и за организации, предоставящи обществени услуги. Това всъщност е електронният еквивалент на препоръчаната поща с обратна разписка. Но така ползването на тази услуга освен че е по-удобно, е и безплатно.

– Панагюрище стана първата българска община, в която беше реализиран проектът WiFi4EU на еврокомисар Мария Габриел. Вече има 5 зони в града, в които жителите и гостите на Панагюрище могат да използват безплатно интернет. Как съгражданите ви възприемат новата услуга?

– Жителите и гостите на града се възползват от възможността да черпят информация през тези интернет зони, които изградихме. Те са разположени на ключови места в града – площада, градския парк, мемориалния комплекс и др. Още преди официално да бъдат открити, младите хора се регистрираха в тях. Тук е мястото да благодаря на нашия партньор „Виваком“, който в много кратки срокове успя да реализира този проект, и то на ниво.

Освен този проект, ще надграждаме интернет мрежата, така че безплатните електронни услуги на общинска администрация да бъдат достъпни и чрез безплатен интернет.

– Кога планирате да се изгради видеонаблюдение в общината?

– В годините назад са правени опити отделни места, т.нар. горещи точки,  да бъдат покрити с камери. Но за цялостна система тепърва ще се мисли. През тази година в капиталовата програма на общината сме заложили изграждането на видеонаблюдение в малките населени места.

– Какъв е инвеститорският интерес към региона? Предстои ли откриване на нови предприятия, нови работни места? Как се справя местният бизнес с кризата с кадри?

– Инвестиционни намерения към общината не липсват. Само преди два месеца бе открито ново предприятие в сферата на оптичното производство на фирма „Оптикс“. Липсата на кадри е проблем както в цялата страна, така и на местните фирми и предприемачи. Смея да кажа, че община Панагюрище е пионерът в дуалното обучение в страната ни, тъй като разработихме свой собствен модел на партньорство и реализирахме дуалното обучение две години преди самият закон да влезе в сила. Това стана с водещата роля на Общинска администрация и активното участие на „Асарел Медет“, „Оптикс“, „Оптикоелектрон“. Важно е децата да имат нужната професионална подготовка и да изберат да останат в общината, където да се реализират.

– Преди повече от година стартира строежът на язовир „Луда Яна“, с който ще се реши проблемът с водоснабдяването в общината. Докъде стигна реализацията на проекта?

–  Приключва доизграждането на язовирната стена, предстои изграждането на водоземна кула, довършва се и новата пречиствателна станция за питейна вода. Реалните срокове са май 2020 г.

Проблемът с водоснабдяването е голям не само за нашата община. Това е много важен проект, тъй като язовирът ще снабдява с питейна вода населени места в северната част на община Пазарджик, общините Стрелча и Лесичово. Ще има подобрение както по отношение на качеството на подаваната вода, така и на количеството.

Самият язовир ще разкрие пряко около 30 нови работни места и ще предостави нови възможности за отдих, туризъм и спорт.

– Предстои Световният шампионат по фойерверки за купата на Панагюрище. Колко гости очаквате и какво ще видят?

– Световният шампионат по фойерверки ще започне на 17 май и ще продължи три дни. За поредна година жителите и гостите на града ще се насладят на пиротехническото изкуство, на магията на фойерверките. Събират се хиляди зрители.

– Организирате празник на шарената сол през май, на минералната вода – през юни. Какви фестивали и интересни мероприятия ще радват жителите и гостите на града през идните месеци?

– Въведохме конкурсен принцип за подкрепа и финансиране на читалищата. Така се създадоха ценни за общината ни културни събития, които съхраняват и пресъздават богатото фолклорно наследство в общината ни, като почти всички вече се утвърждават като регионални, национални и международни. Много богат е културният ни календар и е достъпен в интерактивна форма на сайта на общината.

– Какъв е интересът към закупуване на къщи от българи и чужденци в селата в община Панагюрище (като курортното селище Панагюрски колонии)?

– Интересът към Панагюрски колонии през последните 15 години не е спирал. Там е приключила активната дейност на рудника и фабрика „Медет“. Другото село, което е много атрактивно и почти няма незакупен имот, е село Баня. Там има минерални извори.  Миналата година реализирахме проект за изграждане на нов резервоар, който да събира минералната вода. Сега работим върху проект за нов водопровод за минерална вода към туристическите обекти. Подчертан интерес има и към селата Оборище и Попинци.

– Ще се кандидатирате ли на предстоящите местни избори през есента за нов мандат? Напрегната е политическата обстановка в страната от началото на годината, даже от есента. Каква кампания очаквате до местните избори?

– В момента въпросът за следващ мандат не е на дневен ред. Актуални сега са изборите за Европейски парламент. Ние винаги сме водили позитивни  предизборни кампании – не „против“, а „за“. Очертавали сме приоритетите в работата си и управленската си програма, разчитайки предимно на срещи и разговори с хората и то не кампанийно, а непрекъснато. Що се касае до местните избори – за някои политически субекти кампанията започна още миналата година. Вярвам в мъдростта и разума у хората и в това, че те ще направят правилния избор. А ако ние сме този избор, ще продължим с амбицията и старанието да надграждаме.

Източник: kmeta.bg