Начало Здраве Д-р Сава Бакалов от „Уни Хоспитал“ участва в Академията ESMO

Д-р Сава Бакалов от „Уни Хоспитал“ участва в Академията ESMO

СПОДЕЛИ
Сава Бакалов
Сава Бакалов
Д-р Сава Бакалов, специализант в Отделението по медицинска онкология на МБАЛ „Уни Хоспитал“, взе участие в престижната Академия на Европейското дружество по медицинска онкология (ESMO). Събитието, което се проведе в средата на август в Цюрихския университет, Швейцария, събра млади онколози от цял свят с цел да споделят опит и да се запознаят с най-новите постижения и практики в областта на медицинската онкология.

Всяка година Академията предлага на участниците изчерпателна и задълбочена актуализация на ключовите теми в медицинската онкология, включително методология и тълкуване на клинични изпитвания, стандарт на медицинската грижа и бъдещи перспективи в основните видове тумори, фармакокинетика и лекарствени взаимодействия. През 2024 година основните акценти в презентациите са – колоректален рак, рак на простатата, рак на белия дроб, рак на гърдата, фармакокинетика и лекарствени взаимодействия, методология и интерпретация на клиничните изпитвания.

Участието на д-р Бакалов в Академията е значима крачка в професионалното му развитие и допринася за повишаване на качеството в грижата за пациентите с онкологични заболявания в България. По време на форума бяха разгледани съвременни методи за диагностика и лечение на рака, включително иновативни терапии и персонализиран подход към всеки пациент.

Д-р Бакалов сподели, че натрупаният опит от форума ще бъде изключително ценен за неговата работа с пациенти и ще му позволи да прилага най-съвременните методи в лечението на онкологични заболявания в МБАЛ „Уни Хоспитал“. „Научните и образователни срещи на ESMO са добре познати платформи за представяне на нови клинични данни и настъпилите своевременно образователни промени, предлагащи отлични възможности за работа онлайн и в контакт с други колеги“, добави той.

„Един от стремежите ни като екип, е младите колеги да бъдат поощрявани да участват в подобни форуми, които са на високо европейско ниво – това помага за изграждането им като отлични специалисти“, акцентира д-р Росица Кръстева, началник на Онкологичен център „Уни Хоспитал“.
Д-р Сава Бакалов е лекар-специализант в „Уни Хоспитал“ от 2023 година, завършил е медицина в Медицински факултет, СУ „Св. Климент Охридски“ през 2022 година.