Начало Общество Десетки пострадали от агресивна врана

Десетки пострадали от агресивна врана

СПОДЕЛИ

Най-вероятно птицата защитава малките си, казват експерти

През последните няколко дни има десетки случаи на панагюрци, нападнати от сива врана в района на гимназията. „Усетих като удар като от чук по глвата, стреснах се и забързах, но птицата продължи да ме гони, болката беше доста силна.“ „Изпращах детето до училищния двор и изведнъж се спусна врана и ме удари много силно – с клюн и с нокти, дъщеря ми много се изплаши, аз също, но гледах нея да успокоя.“ Това споделиха наши читатели, които ни писаха.

„Птиците имат изключително силни защитни механизми, когато отглеждат малките си – това е през края на май и началото на юни, когато малките започнат да правят опити да летят. А малките са глупави в началото, те кацат по земята, тогава родителите им ги пазят с всички сили. Кълването е не само към хора, но и към кучета, гледат често по отзад да акатуват, по крака на човек, по опашката на кучето, това е чрез един „гмуркащ полет“„, обясни Ирина Матеева от Българското дружество за защита на птиците.

Правилното поведение е да вървим в обратната посока, да се отдалечим от това място, където е станало нашествието, като от значение е на какво разстояние си ти от малкото птиче, съветва Матеева. А паднали птици – сови, врани, чапли, не бива да се пипат, защото те ще ви атакуват директно в очите.