Начало Бизнес Димитър Цоцорков, Българска мрежа на Глобалния договор на ООН: Расте броят на...

Димитър Цоцорков, Българска мрежа на Глобалния договор на ООН: Расте броят на желаещите да се присъединят към общността на отговорния бизнес

СПОДЕЛИ
Глобалния договор на ООН

Расте броят на организациите, които искат да се присъединят към нашата мрежа на Глобалния договор на ООН. Все повече желаещи искат да се включат към общността на отговорния бизнес и това ми вдъхва доверие за бъдещето пред българското общество и бизнес. Това каза Димитър Цоцорков, председател на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, в своята откриваща реч на провеждащата се бизнес закуска в столичния хотел „Хилтън“ на тема „Корпоративна устойчивост и трансформиращо управление“. Институционалният организатор на срещата-дискусия е Българската мрежа на Глобалния договор на ООН.

Димитър Цоцорков отчете и ръст на изпълняваните проекти в България както като качество, така и като количество.

„Но и трябва да сме предпазливи и съм длъжен да заявя това“, обърна се той към своите присъстващи колеги. „Наред с това да се поздравяваме един другиму през цялото време, то трябва и да си признаем, че изоставаме във времевата рамка по изпълнение на целите на Глобалния договор. Постигнатото досега е едва 30 процента (делът се отнася за изпълнение на целите пред корпоративното управление в световен мащаб – бел. авт.)“.

Той призова бизнес лидерите към още по-голяма активност и ангажираност, защото преобразяването на организациите им започва от тях – от идеите, вижданията, стратегиите.

„От нас се иска да сме проактивни и още по-ангажирани. Всичко започва от нас, от лидерите. Трябва да сме активни в привличането на нови членове към нашата мрежа“, посочи Цоцорков. „Промените в организациите зависят от лидерството“.

Символичният домакин на срещата призова и за единство, защото, по думите му, няма значение колко голяма е една компания, сама не ще постигне много.

„Трябва да се свързваме с други организации, да черпим от опита на нашите колеги по света и заедно да сме способни да постигнем много повече по пътя към изпълнението на целите за устойчивост“, заключи Димитър Цоцорков.

Българската мрежа на Глобалния договор на ООН обединява компании, неправителствени организации и образователни институции и от основаването си през от 2011 г. е най-активната организация в страната в сферата на устойчивото развитие. Членовете на мрежата са лидери на устойчивото развитие, които утвърждават обществено отговорното поведение на българския бизнес и съдействат за балансиране на трите стълба на устойчивостта – икономически растеж, развитие на обществото и защита на околната среда.

Глобалният договор на ООН е най-голямата световна инициатива за корпоративна устойчивост и с повече от 23 000 членове в над 160 държави. Доброволната инициатива на бившия генерален секретар на ООН Кофи Анан обединява бизнес и неправителствени организации, академични институции, градове и агенции на ООН в глобален форум в подкрепа на устойчивия растеж и гражданското общество.