Начало Общество Екопътека от Бъта до Баня трасира НПО „Идея“ 

Екопътека от Бъта до Баня трасира НПО „Идея“ 

СПОДЕЛИ

В ход е изпълнението на дейностите по проекта на НПО „Идея“ в с. Бъта, финансирано от Община Панагюрище по линия на конкурсната програма за Младежки дейности, 2024. 

Основната цел на проекта е трасиране на екопътека от с. Бъта до с. Баня, която ще осигурява защитена среда за скъсяване на пешеходния преход между двете селища. Точно на границата на двете землища се изгражда беседка за отдих, а трасето ще бъде обозначено със стрелки. На разположение на туристите ще бъдат поставени четири пейки за отдих. Подготвен е теренът за изграждане на беседката за отдих. Осъществен е контакт с кметствата на селата Бъта и Баня, както и с читалищата за съдействие и участие при официалното откриване на екопътеката. 

Проект „Пътека за здраве и общуване“ е един от петте, финансирани по програмата на Общината за младежки дейности. Трасето на екопътеката ще е с дължина около 3 км, с незначителна денивелация. Проектът е насочен към младежките общности от Бъта и Баня на възраст от 14 до 28 години, но от придобивката ще се възползват всички жители на двете села. От Сдружение „Идея“, което е регистрирано в обществена полза, се надяват трасето да стане любимо място за отдих и приятелско общуване, както и да съкрати пешеходния преход между двете села като се избягва асфалтовия път.