Начало Бизнес „Градус“ очаква поне 25 млн. лева загуби заради огнище на птичи грип...

„Градус“ очаква поне 25 млн. лева загуби заради огнище на птичи грип в обект в Ямболско

СПОДЕЛИ

Огнище на птичи грип е установен в един от обектите на „Градус“ АД, съобщават от компанията.

Става въпрос за животновъден обект за родителски стада за разплодни яйца (подрастващи родители и родители в яйценосен период) в землището на с. Болярско, обл. Ямбол, опериран от дъщерното дружество „Милениум 2000“ ЕООД.

По предварителна оценка на мениджърския съвет на „Градус“ очакваните загуби, ведно с пропуснатите ползи от нереализираните продажби на разплодни яйца за следващите 12-18 месеца, се оценяват на не по-малко от 25 млн. лева, допълва се в съобщението.

Според ръководството това форсмажорно обстоятелство не променя оповестената инвестиционна програма на групата, но ще забави срока ѝ за изпълнение, подчертава се в съобщението.

Компанията обяви мащабна инвестиционна програма за от 30 до 50 млн. лева за тригодишен период в края на юли. Дружеството смята да я финансира със собствени средства заради ръста на лихвите в световен план, поради което мениджърите предлагат да не се изплащат дивиденти до края на 2026 г.

От „Градус“ искат да осъвременят оборудването в месодобива, да закупят нови системи за управление на фермите и тяхното централизиране, да повишат енергийната ефективност на сградния фонд и да въведат оптимизационни решения за намаляване на разходите за отопление и охлаждане. Компанията планира и газификация на всички бази.

Общата стойност на тези инвестиции се очаква да надхвърли 29 млн. лева, според оценките, направени на база проведените досега преговори с доставчици на оборудване, пише в съобщението. Заедно с обичайния размер на поддържащи инвестиции на групата това представлява минимален 3-годишен инвестиционен бюджет в размер на 30-50 млн. лева.

Дружеството вече обяви няколко по-малки инвестиции – например 1,5 млн. лева в товарни и хладилни автомобили, 6,4 млн. лева за линия за разфасоване на месо, 1 млн. лева в люпилня и др.

Компанията продължава да изпълнява програмата си за обратно изкупуване на акции. Към 14 октомври тя притежава 5 908 216 собствени акции, или 2,43% от правата на глас.

В последната година акциите на „Градус“ поевтиняват с над 1%, а пазарната капитализация на дружеството достига почти 336,2 млн. лева.

Източник: Investor.bg