Начало Общество И Панагюрище се включи в протестната вълна в подкрепа на Дебора

И Панагюрище се включи в протестната вълна в подкрепа на Дебора

СПОДЕЛИ

И Панагюрище се включи в протестната вълна, която заля страната, в подкрепа на 18-годишното момиче, което беше нарязано с макетен нож. В 18:00 часа, когато в почти всички градове бе обявено началото на протест, панагюрци също се събраха пред сградата на Районния съд. Протестиращите настояват за законови промени, адекватно правосъдие и прилагане на цялата строгост на закона към насилниците.

Припомняме, че нападението над младата жена е станало в края на юни, но случаят придоби широк обществен отзвук преди дни. Срещу обвиняемият са повдигнати две обвинения – за нанасяне на средна телесна повреда и за закана за убийство. По делото се събират още доказателства, предстоят и още медицински експертизи. Това е третото провинение на Георгиев от подобен характер.

Сигнал за нападението е получен около 23:30 часа на 26 юни. На 27 юни обвиняeмият е бил задържан за срок от 24 часа и тогава е бил в условията на пробация от януари за подобно престъпление.

В съботния ден беше установено, че на 24-25 юни, преди момичето да бъде обезобразено, то е получило заплашителни текстови съобщения от обвиняемия чрез интернет приложение.

Едва на 29 юли към полицията се е обърнал бившият приятел на пострадалата. В неговия разказ се изяснява, че тя е споделяла с него по време на връзката си с обвиняемото лице, че спрямо нея са отправени заплахи и е упражнявано насилие. Това ни послужи за повод да бъде призована самата пострадала и, тъй като е минало време и след отшумяване на това посттравматично състояние, в което е била след насилието, тя също потвърждава за отправените заплахи“

На 24 юни соченият за извършител е изпратил съобщение със съдържание: „Направо те убивам“, а на 25 юни – „Ще ти закача главата“. На следващия ден влязъл в дома на жертвата с маска и макетен нож, нанесъл ѝ юмручни удари в главата.

Мирни шествия в подкрепа на пострадалата има и в още десетки градове в България.

Утре, по същото време – 18.00ч, пред районния съд в Панагюрище, протестните действия ще продължат.