Начало Без категория Инж. Николай Пелтеков: С инвестиции в нови технологии хоризонтът на „Асарел“ вече...

Инж. Николай Пелтеков: С инвестиции в нови технологии хоризонтът на „Асарел“ вече е 2040 г.

СПОДЕЛИ

Инвеститори в България има, но липсва национална визия, която да ускори реализацията на нови минни проекти, казва изпълнителният директор на „Асарел-Медет“ АД

Текстът е публикуван в бр.8/2024 г. на сп. BGlobal.

Инж. Николай Пелтеков е изпълнителен директор на „Асарел-Медет“ АД от началото на 2023 година. През 2022 г. той стана генерален директор на панагюрската минна компания, след като три години преди това беше директор „Ремонтни дейности“. Постъпва в предприятието преди 25 години, започвайки от механошлосер и механик, и минава през всички стъпала на йерархията – става началник на участък в рудник „Асарел“, ръководи цех „Ремонт Обогатителна фабрика“, направление „Ремонти“ и отдел „Инженеринг на ремонта“. Завършил е „Комплексна механизация и поточни линии“ в МГУ „Св. Иван Рилски“.

Инж. Пелтеков, каква е годината досега за „Асарел“ по отношение на оперативната дейност на компанията?

„Асарел“ е компания с установени традиции при планирането, така че работим по постигането на заложените показатели в производствената програма и бизнес плана на дружеството. На полугодието отчитаме изпълнение, а по някои от индикаторите и преизпълнение. Това се отнася и за инвестициите ни по програмата за модернизация на минната техника. На финалния етап сме при договарянето на още един електрически багер „Либхер“, който ще е шестият за дружеството. Вече договорихме нов челен товарач „Катерпилар“ и доставихме нов верижен булдозер. Изграждаме нов блок към лабораторния корпус на компанията, газопроводно отклонение към нашата производствена площ, както и фотоволтаичен парк за собствени нужди.

Много важна задача през последните месеци беше също представянето на комплексния проект за устойчивото развитие на компанията през следващите 16 години, като по бюджетна оценка за този период ще са необходими инвестиции от около 1 млрд. лв.

Имате ли планове за удължаване на живота на рудник „Асарел“ и за разработване на нови рудници?

Новият ни проект е в Брезник, където работим по изграждането на първия подземен рудник в България през този век, а при развитието на „Асарел“ имаме проект с удължен хоризонт до 2040 година. Животът на мината вече беше значително увеличен спрямо първоначалния проект именно благодарение на инвестициите ни в модернизации и нови технологии. Ние успяваме ефективно да преработваме руди с едно от най-ниските средни съдържания в света, от 0,27% мед, докато през 1993 година сме работили с 0,44%. Визията ни не е за краткосрочни ползи, а за дългосрочно устойчиво развитие, което да осигурява оптимално оползотворяване на полезните изкопаеми, просперитет на региона и добро социално-икономическо развитие.

В България има залежи на суровини, необходими за новата индустриална революция, но липсват инвеститори за нови добивни проекти у нас. На какво се дължи това според Вас?

Инвеститори в България има. Или поне водещите компании в Минно-геоложката камара имат силите, възможностите и потенциала за реализирането на нови геолого-проучвателни и минни проекти.

През 2015 г. беше приета Национална стратегия за развитие на минната индустрия с визия до 2030 година. С реализацията на стратегията трябваше да се постигне балансиран икономически, социален и екологичен подход при проучването, добива и преработката на подземните богатства, да се гарантира стабилна инвестиционна среда, прозрачна и ясна регулаторна и институционална рамка и ефективна система за контрол. Чудесни цели, които останаха само на хартия – липсва национална визия и законодателна рамка, която да насърчава, улеснява и ускорява процеса по реализирането на нови минни проекти.

Новите европейски регулации стимулират собствения добив на стратегически и критични материали, но кога можем да очакваме да се усети практически заложеното в тях?

Това е свързано и с предишния Ви въпрос, тъй като все още Европейският законодателен акт за суровините с критично значение е само документ на хартия. Резултатите ще се усетят едва след като се предприемат съответните промени в националните законодателства и се работи по конкретни цели на общоевропейско ниво.

Кои са основните мотиви за „Асарел“ да поддържа добри отношения със заинтересованите страни и да подпомага местните общности, където оперира?

Минните компании не избират къде да развиват своя бизнес, а работят там, където се открият полезни изкопаеми. Смятам, че нас това ни прави много по-свързани с другото богатство на региона – хората. Социалната отговорност е част от нашата фирмена култура и даваме един от най-добрите примери в страната. Показахме как с подкрепата на бизнеса в една община като Панагюрище може да се подобрят стандартът на живот на хората, здравеопазването, музейното дело, спортът и туризмът.

Там, където работите, хората са наясно с дейността и ползите от вашата компания. Но не мислите ли, че е необходимо и другите да научат повече за ролята на „Асарел“, на добивните компании, за Зеления преход? И какво е необходимо, за да стане?

Две браншови награди получи „Асарел-Медет“ от Българската минно-геоложка камара по случай Деня на миньора. Компанията беше отличена за единадесети пореден път с браншовата награда „Грижа за природата”, както и с приза за постигнати най-добри производствени резултати през 2023 г. Изпълнителният директор на „Асарел“ инж. Николай Пелтеков получи и благодарствена грамота от Агенцията по горите за помощта, която „Асарел-Медет“ оказа при гасенето на мащабните пожари в общините Панагюрище и Стрелча.

Необходимо е да се знае, че не само „Асарел“, но и другите водещи минни компании у нас са на световно ниво – и в технологиите, и в резултатите, и в грижата за природата, и в политиките си за хората. Но това разбиране трябва да започне да се изгражда от класните стаи, там да се повиши знанието за подземните богатства и ролята им за икономическото развитие. В едно все по-дигитално общество трябва да има по-голямо доверие в институциите, медийна грамотност и критично мислене особено у младите хора, за да не ставаме жертва на непроверена информация или фалшиви новини.

Едно от първите притеснения на хората, когато чуят за мина, е околната среда. Как в „Асарел“ гарантирате опазването на природата?

С нови технологии, инвестиции и отговорно отношение. Така, както е посочено в  девиза ни  – „От природата – за хората, от хората – за природата“. На първо място в политиката ни стоят грижата за хората и природата, а след това идват производствените и икономическите резултати. Подходът ни е да внедряваме автоматизирани системи за мониторинг и да действаме превантивно – още преди да се е появил проблем.

Съществена разлика, която отличава отговорните компании в бранша от останалите, са инвестициите в иновации, автоматизация  и дигитализация. Какво прави „Асарел“ в това отношение?

Така е – иновациите и дигиталната трансформация отличават водещите компании. Лидерството ни в тази област тръгва още от внедряването на първите в българския рудодобив автоматизирани системи за управление на минните дейности. Целта ни е непрекъснато да надграждаме постигнатото. Участваме в международни научноизследователски проекти, за да имаме достъп до технологии, които все още не са на пазара. Преди две години бяхме единствената българска компания в X-Mine – европейски проект за технологиите на бъдещето в минното дело, а сега сме част от AGEMERA – новия проект за проучване на европейския потенциал за критичните суровини. В момента в рудник „Асарел“ за първи път се извършва геоложко проучване със сканиране чрез мюонен детектор. Това е нов технологичен скок.

Устойчивото развитие се превърна в основен глобален тренд, но означава различни неща за различните компании. Какво е то за „Асарел“?

Това разбиране все повече ще се унифицира заради механизмите за отчитане, които се въвеждат от Глобалния договор на ООН и Европейската директива за докладване на устойчивостта. За „Асарел“ устойчивото развитие е баланс между икономическата ефективност, екологичната грижа и социалната отговорност. Базата за нашия напредък са седемте ни фирмени програми за иновации и модернизация, развитие на минерално-суровинната база, енергийна ефективност, екология, безопасност на труда, развитие на човешкия капитал и корпоративно развитие.

В последните години основен проблем за компаниите е осигуряването на квалифицирана работна ръка. Как се справяте вие, какъв е подходът на вашата компания?

Радваме се, че има голям интерес за работа в компанията, което е атестат за политиката ни в областта на човешките ресурси и привлекателността ни като работодател. Очакваме през септември в панагюрската Професионална гимназия да влезе десетият випуск на нашето дуално обучение по минни специалности. Започнахме първи в страната и вече имаме шест випуска завършили абитуриенти, като се вижда конкуренция при приема в тези професионални паралелки. Много колеги са започнали своя път в компанията от стажантската ни програма за студенти, чието първо издание е преди 20 години.

Прави впечатление, че и Вие, и други Ваши колеги често казвате, че се гордеете, че сте част от „Асарел“. Кое ражда това чувство на принадлежност и гордост?

От резултатите, които постигаме. От начина, по който постигаме тези резултати. От технологиите, с които работим. От световното ниво, което имаме. От екипа, с който сме заедно.