Начало Общество Иван Лалов: Панагюрското златно съкровище трябва да си е у дома, в...

Иван Лалов: Панагюрското златно съкровище трябва да си е у дома, в нашия град

СПОДЕЛИ

Панагюрското златно съкровище трябва да си е у дома, в нашия град. Това заяви Иван Лалов, председател на Общинския съвет в града. „Дали да е в София, Пловдив или Панагюрище, е редно да се проведат експертни разговори, а не политически. Трябва да се вземе решение, което да бъде благоприятно за цялото общество, защото съкровището е национално богатство“, каза Лалов. Той е изненадан от решението на Общинския съвет в Пловдив, който днес с пълно единодушие подкрепи приемането на декларация за връщане на Панагюрското златно съкровище в Регионалния археологически музей в Пловдив.

„Споровете между Националния исторически музей и Регионалния археологически музей в Пловдив не трябва да бъдат политизирани, защото съкровището е движимо културно наследство и то трябва да бъде представяно пред широката аудитория. Експонатите пътуват по цял свят и в повечето време са извън страната, като гостуват в най-големите музеи в чужбина“, подчерта Иван Лалов.

Това е национално културно богатство и световен шедьовър. Всички имаме право да му се наслаждаваме и да се посещават музеите, в които се излага, смята той.

Източник: TravelNews