Начало Без категория ИЗЛОЖБАТА „ПЪТУВАЩИ АРТИСТИ“ НА НИСТОР ХАИНОВ СЕ УСТАНОВИ В ТЕАТЪРА

ИЗЛОЖБАТА „ПЪТУВАЩИ АРТИСТИ“ НА НИСТОР ХАИНОВ СЕ УСТАНОВИ В ТЕАТЪРА

265
0
СПОДЕЛИ

В първият ден на месец август във фоайето на Театър Дом-паметник беше открита изложбата „Пътуващи артисти“. Авторът на картините Нистор Хаинов лично откри събитието. Той благодари на всички присъстващи, че, въпреки горещото и отпускарско време, са се отзовали на поканата да споделят откриването на тази нетрадиционна изложба: „Това е по-скоро жест на чисто човешка благодарност към децата, които ме последваха. Това е моят реверанс към техния труд. Картините ще останат тук, в театъра. Моето желание е повече млади хора по-често да идват в храма на Мелпомена“.

Събитието уважи госпожа Веса Барова, директор на СОУ „Нешо Бончев“. Тя поздрави както автора на картините, така и децата, участвали в спектакъла и вдъхновили своя учител за тази изложба. Тя сподели, че гимназията вече разполага с колекция от портрети на успешно реализирали себе си бивши ученици и че тази колекция ще се обогатява все повече, благодарение на Нистор Хаинов и че такъв учител е гордост за всеки колектив.

Експозицията включва осем платна, които представят участниците в спектакъла „Приказка за стълбата“ по стихове на Христо Смирненски, който учениците от училище „Нешо Бончев“ подготвиха и представиха пред панагюрската публика под ръководството на своя учител Нистор Хаинов. Всеки от участниците е представен в сценичния си костюм, а над платната са поставени табелки с техни реплики и размисли на Нистор Хаинов, който е ръководител на трупата, автор на сценария и режисьор. Музикален фон на събитието бе саундтракът на постановката „Приказка за стълбата“, а от стената зад портретите на младите актьори-самодейци мост през времето прехвърлят портретите на знаменити български актьори, сътворени също от Нистор Хаинов.

Сред присъстващите можеха да се видят и някои лица от портретите. А специално за ПИА нюз за снимка застанаха Цвети и най-малката от „гаврошовците“ – Луиза. А авторът на настоящия текст имаше привилегията да надникне в готовия вече нов сценарий. Но нека бъдем търпеливи. Сега да благодарим на децата, групирани около своя учител за желанието, с което играят на сцената, рисуват и се включват в различни доброволчески инициативи. И на Нистор Хаинов, който споделя, че децата са неговата надежда.

РЕПОРТАЖ И СНИМКИ: МАРИЯ БЕГОВА

Още снимки можете да видите тук: