Начало Здраве Как мръсният климатик застрашава вашето здраве

Как мръсният климатик застрашава вашето здраве

СПОДЕЛИ

Легионерската болест за първи път влезе в новините преди почти 50 години, когато според The ​​Legionnaires’ Lawyer 134 души са починали от мистериозно респираторно заболяване. Същото заболяване се появи отново, когато 12 души в Дисниленд се заразиха с белодробна болест, като имаше и един смъртен случай. Лицата са на възраст от 52 до 94 години.

Единият беше служител в парка, осем бяха посетители и трима не бяха посещавали парка, но бяха в Анахайм, Калифорния, където се намира Дисниленд. В крайна сметка починалият от инфекцията е този, който не е бил в тематичния парк. „Атипичните“ симптоми включват пневмония, главоболие, гадене, диария, мускулни болки и умствено объркване.

Според д-р Памела Химел, главен медицински директор на Walt Disney Parks and Resorts, източникът на заразата е проследен и води до две охладителни кули, в които са открити повишени нива на бактерии Legionella. От там и инфекцията е кръстена болест на легионерите.

След избухването на болестта в Disneyworld, имаше още един изолиран случай в American Airlines, когато работник се разболя. Следователите откриха бактерия Legionella, известна още като L. pneumophila, в четири от хангарите за поддръжка на летището.

Охладителни кули също бяха виновникът за избухването на епидемия в Бронкс през 2015 г., убивайки седем души и заразявайки 86. Две климатични системи на покрива дадоха положителен тест за бактерии Legionella. Когато седем души починаха в Португалия през 2014 г., източникът отново беше проследен до същата бактерия в охладителни кули.

Как охладителните системи разпространяват бактерията?

 

Връзката между охладителните кули и бактерията legionella има смисъл, ако вземете предвид как бактериите живеят и се разпространяват. В охладителните кули циркулират  рециклирани води. Водата абсорбира топлината доста добре – по-добре от въздуха, така или иначе – така че охладителните кули вкарват въздух и използват вода, за да изведат част от топлината. Така нагрятата вода се изпарява и се освобождава от кулата; по-хладният въздух се изпраща до сградата. Легионела, бактерията, която причинява заболяването, обича водата. Така че, ако бактериите се развиват във водата в охладителните кули, те също се освобождават от кулата заедно с изпаряващата се вода.

Проблемът привлича най-голямо внимание, когато няколко души умират от привидно изолирани пристъпи, но реалността е, че CDC съобщава, че 8 000 до 18 000 души се озовават в болница след заразяване с легионела всяка година.

Също така според CDC, имуносупресията възниква при естествено здрава имунна система, но също така се влияе от лекарства, рак, диабет и хронично бъбречно заболяване.

Най-застрашените са хората над 50-годишна възраст, много от които или пушат,или имат хронично белодробно заболяване, което ги прави по-податливи. Инфекцията е фатална при един от 10 случая. Едно нещо, което свързва точките за изследователите, е, че епидемиите често възникват през летните месеци.