Начало Местна власт Кметът Никола Белишки взе участие в дискусия, организирана от НСОРБ

Кметът Никола Белишки взе участие в дискусия, организирана от НСОРБ

СПОДЕЛИ

„Повдигайки въпроса за децентрализацията, трябва да погледнем и навътре към себе си. Кметовете на общини склонни ли са и в каква степен да делегират функции на кметовете на населени места. Редица институции в поредица от срещи на практика легитимираха и сдружението на кметовете на населени места, но единствения резултат, който беше постигнат беше само обостряне на противоречията по места с кметовете на общински центрове. Същностния въпрос има ли капацитет в малките населени места за управление на финансов ресурс, съобразно закона, защото отговорността, независимо от това кой е извършил нарушенията, е на кмета на общината, не на прекия извършител.“

Това коментира кметът на община Панагюрище и член на УС на НСОРБ Никола Белишки по време на провелата се вчера в Пловдив първа от поредицата регионални дискусии с кметовете и председатели на общински съвети, организирани от НСОРБ. Според Белишки на първо място в процеса на търсене на адекватно финансиране за общините, е промяна на подхода, по който дейности и отговорности се превъзлагат на общините – какво точно и реално ли е остойностяването, подчерта той. По предварителни разчети над 1 млрд лв. годишно струват допълнителните задължения, вменявани на общинските администрации по силата на различни правни актове.

„Темата за децентрализацията продължава да стои на дневен ред“ – подчерта в приветствието си към участниците във форума кметът на община Пловдив Здравко Димитров, който е и председател на Регионалния съвет за развитие в Южния централен район за планиране. Идеята за прехвърлянето на 2% от данъка общ доход към общините е тема,  която се обсъжда през последните години и смятам, че моментът е настъпил държавата да предприеме конкретни и ясно разписани стъпки по изпълнението й, подчерта кметът на Пловдив. Той подчерта и важността на европейските средства, които общините очакват през този програмен период и изтъкна, че за кметовете възможността да получават допълнителен ресурс чрез Фонда за регионални инвестиции е нов важен инструмент.

Във форума взеха участие представители на 39 от Южния централен район за планиране, сред които 35 кметове и 26 председатели на общински съвети.

Темата за децентрализация бе разгледана в контекста на реорганизиране на националната данъчна система и прехвърляне на част от подоходните данъци от държавата към общините.

Кметът на Карлово отвори дискусия по особено чувствителната тема дали общините могат да се откажат от някои от делегираните от държавата дейности и, респективно – от субсидията за тях и от части или изцяло от общата изравнителна субсидия. Според д-р Кабаиванов изходна точка за формиране на позиция трябва да бъде отговорът на въпроса дали получавайки повече приходи, общините са готови да финансират по-ефективно повече дейности. „Когато отворим темата за споделяне на данъци, неминуемо ще ни бъде поставен въпросът „в замяна на какво“, подчерта Е.Кабаиванов.

Един от въпросите, които провокират разнопосочни мнения е определянето на принципа, по който да бъдат събирани споделените данъци – дали те се дължат по постоянен адрес, дали са дължими по настоящ адрес или се плащат по местоположение на предприятието, където лицето работи и получава доходи.

Като „въпрос на управленско мъжество“ определи кметът на община Стамболийски решението да бъдат предприети реални стъпки към финансова децентрализация.